Bizi Takip Et


İnternet

Web Sitesi Geliştirmek İçin Bilmeniz Gereken 10 Yazılım Dili

Web sitesi için yazılım dilleri bilmek şart değildir ancak web sitesi istediğiniz gibi değil ise istediğiniz gibi düzenlemek eksiklikleri tamamlamak istiyorsanız yazılım dillerine elbette çok ihtiyacınız olacaktır. Bu yazılım dillerini bilmeniz çoğu konuda sizlere kolaylık sağlayacaktır. İşlerinizi daha hızlı halletmenize olanak katacaktır. Web sitesi geliştirmek için hangi dil? diye soranlara cevap niteliğinde hazırladığımız listemize dilerseniz hemen geçelim.

1. HTML

Açılımı ‘Hyper Text Markup Language’. Web sayfamızı oluşturabilmek için kullanacağımız bir betik dildir. Bu dil dosyalarımızı bir ana bilgisayarın deposunda tutarak oluşturacağımız sitede sergilememize imkân sağlar. Bu program web sayfamızı oluşturmada kullanmamız gereken önemli bir dildir. Chrome, Fİrefox ve İnternet Explorer gibi tarayıcılar html kodlarını işleyerek bu kodları web sayfasına dönüştürür. HTML ile görsel, yazı ve video gibi içeriklerin web sayfamızda konumlandırılmasını sağlarız.

2. CSS

Açılımı ‘Cascading Style Sheets’. Sayfamıza ait görselliğe dair her türlü yapıyı düzenlememizi sağlayan bir markup dilidir. Web sayfamızda şablonlar hazırlamamıza yardımcı olur tek bir harfin dahi her fonksiyonu için renk, font, büyüklük gibi özellikleri değiştirmek için kullanabiliriz. CSS, web sayfamızdaki öğelerin stilini/görünümünü değiştirmemizi sağlar. CSS ile düzenleyebildiğimiz bazı görünüm düzenlemelerini CSS kullanmadan yalnızca HTML kullanarak da sağlayabiliriz.

3. ASP

ASP programlama diliyle oluşturulan web sitenizin herhangi bir işlemci tarafından görüntülenebilmesi aşamasında tarayıcınız HTML olarak yorumlanacaktır. ASP ile oluşturulan web sitelerinin diğer adı, dinamik web siteleridir. Web sitenizi ziyaretçi olarak gelenler olduğunda, asp kodlarınızı ziyaretçi görüntüleyemez ve kesinlikle güvenliğiniz için oldukça güvenilir bir sistemdir. Asp kodları görüntülenemese de istemci tarayıcı tarafından yorumlanan sonuçlarla karşılaşacaktır.

4. PHP

PHP web ortamında kullanılan nesne tabanlı (object oriented) bir programlama dilidir. PHP yazılım dili 1995 yılında Kanada’da yaşayan Danimarkalı bir yazılımcı olan Rasmus Lerdorf tarafından ortaya çıkarılan PHP’nin geliştirilmesi bugün hâlâ PHP topluluğu tarafından sürdürülmektedir. PHP yazılım dili kolay bir kullanımı olan web tabanlı yazılım dilidir. PHP yazılım dilinin herhangi bir ücreti yoktur, lisans ücreti yoktur, dinamiktir, açık kaynak kodlu ve sürüm olarak güncellenmeye devam etmektedir. Kullanımı ise gayet kolaydır.

5. JAVA

JAVASCRIPT öğrenirseniz kendiniz için görsellik ve animasyon ile zenginleştirilmiş bir web sitesi bile tasarlayabilirsiniz. JAVASCRIPT basittir, mimari yapıdan bağımsızdır, nesne yönelimlidir, taşınabilir, yüksek performansı vardır, çoklu iş yeteneği vardır, sağlamdır, dinamiktir, güvenlidir. Java’yı tasarlayanlar kaynak programın kolay yazılabilmesini, kolay derlenmesini ve kolay düzeltilmesini amaçlamışlardır. Java’nın C++ diline göre çok daha basit olmasının temel nedeni, otomatik bellek tahsisi yapması ve işi biten nesneleri bellekten yok etmesidir.

6. ASPX

ASP den daha sağlam bir yapıya sahip ve ASP dilinin karmaşasından daha sade kullanılan bir kodlama dilidir. ASPX pek çok programlama dilleri ile ortak kullanılan ve web sitelerinin gelişimini sağlayan bir araçtır yanıtı verilebilir. Bu yazılım çatısının en önemli avantajları nelerdir sorusuna da bu sistemin gelişmiş bir versiyon olması ile cevap verilebilir. ASP.NET dosyalarının ASPX dosya uzantısı ile kolayca açılabilir olması da bu alt yapıya sahip olmanız gerektiğini belirleyen bir özelliktir. Bu avantajlar göz önüne alındığı vakitte ASPX ile çalışmak herkes açısından daha mantıklı bir hareket olur. Gerekli araştırmaları yaptıktan ve gereksinimlerinizi sağladıktan sonra ASPX ile bir alt yapı oluşturmayı tercih edebilirsiniz.

7. CGİ

CGI’ın açılımı Common Gateway Interface’dir. Evrensel olarak kullanılan bir standart olduğu için CGI’ın Türkçeye denk gelen ve açıklamasını tam olarak karşılayan bir tercümesi veya kavramı bulunmamaktadır. CGI statik yapıya sahip olan bir web sitesi içerisine çağrılarak o statik yapıya dinamiklik katan ve bu dinamiklik içerisinde çalışan uygulamalar veya yazılımlar olarak anlamlandırılabilir. CGI programları gerçek zamanlı olarak çalışabildikleri gibi farklı bir sunucu üzerinde var olup formlara cevap verebilirler.

8. SQL

Türkçe anlamı sorgu dili olan Structered Query Language yani SQL, herhangi bir programlama değildir. Veri tabanı işlemleri için kullanılan bir alt dil olarak bilinir. Bilgisayar ortamına aktarılmış olan işlenmemiş bilgilere veri denilmektedir. Bilgisayara girilen ve bilgisayar tarafından saklanan her şey aslında bir veridir. İleri zamanlarda bu saklanan verilere kolaylıkla ulaşılabiliriz ve bu veriler istenildiği zaman kullanılabiliriz. Verilerin belirli kriterlere göre sunulması işlemine sorgu denir. Sorgu işlemi ise SQL ile yapılabilmektedir.

9. MYSQL

MySQL’deki SQL, Structured Query Language anlamına gelir. Veri tabanı ile etkileşime geçmek için kullanılan standart dildir. Ve MySQL, bilgisayardaki farklı tablolarda depolanan veri tabanını yönetmeye yardımcı olan ilişkisel bir veri tabanı yönetim sistemidir. MYSQL Yönetim Kolaylığı, yazılımı indirmek ve kullanmak oldukça kolaydır. Yüksek performans, size farklı bellek önbellekleriyle hızlı yüklemeye yardımcı programları sağlar.

10. ORACLE

Oracle Veri Tabanı diğer RDBMS yazılımlarında olduğu gibi, verilerin yönetilmesi, tasarlanması, hazırlanması ve sorgulanması kapmasında kullanılan bir alt programlama dili olan SQL üzerine inşa edilmiştir. Ancak Oracle yazılımı yaygın bir uygulama olan SQL’e özel programlama uzantıları ekleyerek şirketin kendisi tarafından geliştirilmiş bir uygulama olan PL.SQL’e bağlıdır. Oracle Veri Tabanı ayrıca JAVA’da programlamayı destekler ve PL.SQL veya JAVA ile yazılan programları diğer dilden çağırabilir. Oracle Veri Tabanı sadece verilerimizi saklama işini yapmaz. Ayrıca Oracle Veri Tabanı üzerinde çalışan web tabanlı bir yazılım geliştirme ortamı olan Oracle Apex’i (Oracle Application Express) kullanarak uygulama geliştirebiliriz.

Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Kategoriler

Son Yazılar



Sponsorlu Bağlantılar: güzel sözler 2023 - iş fikirleri 2023 vize başvurusu