Bizi Takip Et


İnternet

Android ve IOS Uygulama Yapmak İçin Bilmeniz Gereken Yazılım Dilleri

Akıllı telefon ve tabletler, günümüzde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Mobil cihazların aktif bir şekilde kullanıldığı çağımızda uygulamalar gerçekten de büyük ilgi uyandırıyor. Kullanıcıların akıllı cep telefonlarında geçirdikleri zamanın artması nedeniyle web üzerinde tüm hedeflemeler mobil üzerine kaymış durumda. Bu da ister istemez tüm geliştiricileri mobile uygun projeler üretmeye itiyor.

Bu deneyimler ışığından mobil cihazlar için uyarlanmış yazılımlar, her geçen gün değerini artırıyor. Bu üreten ve büyüyen sanayi, işletme ve markaları cezbetmekte ve dolayısıyla katma değer sağlamakta. Kısa süre içinde sadece bir mobil uygulama sayesinde yüksek kazançlar elde etmek mümkün. Sektör haline gelen bu alanda rekabet de üst seviyeye çıkmış durumda.

Peki mobile uygulama yapmak için hangi dilleri bilmemiz gerekir soruları üzerinde duralım. Mobil uygulamaları tasarlarken belki de en önemli nokta dil konusudur.

  • Yerel uygulamalar – Belirli bir cihazın işletim sistemi tarafından yerel olarak desteklenen bir dilde kodlanmıştır. (Örnek: yerel iOS uygulaması ile yerel Android uygulaması).
  • Hibrit uygulamalar – Çapraz platform geliştirme. Uygulamalar, birden çok platformda çalışabilen tek bir dilde kodlanmıştır.
  • Aşamalı web uygulamaları (PWA) – Bir cihazın web tarayıcısının URL’sinde çalışan hafif bir uygulama. Bir mobil uygulama gibi görünür ve hissedilir, ancak cihazda yerel olarak sunulmaz.

iOS ve Android için bir uygulama geliştirmek istiyorsanız, özellikle iOS ve özellikle Android için ayrı ayrı derlemeniz gerekir. Bunun için hangi İOS ve Android için ayrı ayrı derleme yapmalısınız.

iOS Uygulamaları İçin Programlama Dilleri

iOS platformu Apple tarafından oluşturuldu. Bir iOS uygulaması geliştirirseniz, iPhone’lar ve iPad’ler gibi Apple cihazlarında çalışacaktır.

1. Objective-C

iOS programlanın ilk kullanıldığı zamanlarda Apple tarafından geliştirilmeye devam edilmiş ve aktif olarak ta kullanılan bir dildir. 1983 yılında geliştirilmeye başlanan Objective- C Apple tarafından 26 Ekim 2007 tarihinde geliştirmeye devam edilmiştir. Objective-C, C’nin üzerine yazılmış, nesne yönelimli bir programlama dilidir.  Genel anlamda C’yi andıran bu dil, öğrenme aşamasında sizi pek de zorlamayacaktır. IOS işletime sistemine özel uygulamalar geliştirmenize imkân sağlar.

2. Swift

Swift, Apple tarafından iOS ve OS X platformlarına iOS ve Mac uygulamaları geliştirmek için oluşturulmuş, öğrenilmesi kolay, nesne yönelimli ve güçlü bir dildir. Bu dil, geliştiricilerin bir iOS uygulaması oluştururken hızla tercih edilenler sırasına girmiştir. Swift geliştirmek için bir MacOS bilgisayara sahip olmanız gerekir. Çünkü geliştirebildiği tek ortamdır. X Code ile hızlı bir şekilde kodlama ve derleme yapabilirsiniz. Swift dili, Android gibi Native bir dildir. Platforma bağlı çalışır. Dil olarak ilk başlarda yabancılık duyacak olsanız da kullanışlı bir yapıya sahiptir.

Android Uygulamaları için Programlama Dilleri

Google’ın telefonlar ve tabletler için kendi mobil cihazları varken, Samsung, Huawei ve diğerleri gibi diğer üreticiler de Android işletim sistemi tarafından desteklenen telefonlar ve tabletler üretiyor. Android programlama için kesinlikle bilmeniz gereken şey Java dilidir. Java konusunda biraz da olsa tecrübe edinmeden Android programlama konusuna doğrudan giriş yapmak hata olur. En azından giriş seviyesinde Java temelleri edinmiş olmanız sizin yararınıza olacaktır. Android nativebir dil olup cihazın performansına bağlı çalışır ve hybrid olan dillere karşı daha etkin ve hızlı çalışır. Android Studio platformunda kodlanır ve derlenebilir. Peki Android uygulamaları için kullanılan programlama dilleri nelerdir?

1. Java

Android 2008’de resmi olarak piyasaya sürüldüğünden beri, Android uygulamaları yazmak için varsayılan geliştirme dili Java olmuştur. Müthiş bir popülerliğe sahip olan JAVA, işletim sistemlerinin hemen hemen tamamına uyumludur. Diğer Android dillerinin çoğu, Java’nın bir sürümü veya Java’nın bir çeşidi olarak kabul edilir. Pek çok cihazda sorunsuz şekilde çalışabilmektedir. Taşınabilir bir programa dili olan Java ile yazılan kodlar, pek değişikliğe ihtiyaç duymaz.

2. Kotlin

Google, Kotlin programlama dilini 2017’de desteklemeye başlayacağını duyurdu. Android geliştirme için geleneksel Java’ya alternatif bir dildir. Kotlin ve Java birlikte çalışabilir, yani aynı bilgileri kullanabilirler. Kotlin daha basit ve insan diline yakın olduğu için, Java geliştiricilerin işi kolaylaşıyor. Genel görüşe göre Kotlin Android programcılığına yeni başlayacaklar için en ideal dil çünkü kodlama stili açık, derli toplu ve net. En büyük avantajlarından biriyse daha az kod satırıyla daha çok iş yapabilmek zaten neden bu kadar kullanışlı olduğunun düşünülmesinin temel nedenlerinden biride bu, iş yükünü azaltıyor olmasıdır.

Hibrit Uygulamalar İçin Programlama Dilleri

Tek bir kod yazarak birden fazla platformda çalışabilen kod yapısına hybrid uygulamalar denir Web geliştirme ile uğraşmış olan ve mobil programlamaya geçecek olan arkadaşlar için iyi olabilir diyebiliriz.

1. C# Dilinde Mobil Programlama

Temel amacı C veya C++ üzerinde yer alan bazı hasarları ve çelişkileri yok etmektir.  Nesnel tabanlı bir dil olan C Sharp, büyük ölçüde Java’yı anımsatır. Derleyici yönü baskındır ve bu özelliği, hataları minimum seviyeye çeker. Uygulama aktif bir şekilde çalışmaya başladıktan sonra derleyici kısa sürede hataları ayıklar ve farklı bir ekranda özel olarak sunulur. Geliştirici aynı anda bu hataları ortadan kaldırarak büyük bir kolaylık sağlamaktadır.

2. Javascript Dilleri

Javascript, 20 yılı aşkın bir geçmişe sahip dünyanın en popular yazılım dillerinden birisidir. Javascript oldukça hızlı ve kolay bir şekilde öğrenilebilir ve web sitelerinin işlevini arttırmaktan oyunlar çalıştırmaya kadar çoğu amaç için kullanılabilir. Bir compiler (derleyici) kullanmanız gerekmez çünkü web tarayıcıları HTML ile yorumlar Web siteleri daha interaktif yapar ve ziyaretçilerin dikkatini çeker. JS birden fazla platformda, tarayıcıda çalışabilir.

Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Kategoriler

Son Yazılar



Sponsorlu Bağlantılar: güzel sözler 2023 - iş fikirleri 2023 vize başvurusu