Bizi Takip Et


Girişimcilik

Girişim Aşamaları Nelerdir? Fikirden Hasada Girişimler

Girişim Aşamaları Nelerdir?

Girişim süreci, temelden alınan bir değerin yaratılma serüvenini ve girişimde bulunacak kişinin bu serüvende hangi metotları kullanması gerektiğini tanımlar. Girişimi planlanan alanın türü ve tipi değişse de kaba taslak izlenecek yöntemler benzerdir.

Girişim Aşamaları Nelerdir?

1. Fırsatların Tespit Edilmesi

Toplumun günlük hayattaki eksikliklerini ve sorunlarını tespit ederek, toplum hayatını kolaylaştırmak oldukça önemlidir. İhtiyaçları fırsata çevirerek, yapılan girişimin toplumdaki olumlu etkileri kısa sürede alınmaktadır. Fikir kaynağı olarak; teknolojik, ekonomik, demografik eğilim ve yasal çevredeki değişimler baz alınabilir.

Pandemi süreci, evde geçirilen yaşam ve sokağa çıkma yasakları ile beraber insanlar alışveriş konusunda sıkıntılı bir dönemden geçti. Bu dönemde sorunları fırsata çevirmeye başaran girişimciler ülkeye yeni bir anlayış kazandırdılar. Market, manav, giyim, yemek vb. daha bir çok alanda eve sipariş kolaylığı sağlayarak bu alanda ilk adımı attılar ve şuan birçok site bu şekilde hizmet vermektedir. Pandemi sürecinde meydana gelen ve hala devam eden bu değişim, girişimcilik faaliyetlerine verilebilecek en iyi örnektir.

2. İş Modeli

Fırsatları tespit etmek ilk adım gibi görülse de, önemli olan tespit edilen fikre yoğunlaşarak somut adımlar atmaktır. Fikirlerini hayata geçirmek, bir girişimciyi diğer insanlardan ayıran en önemli özelliktir. İş fikri bulunduktan sonra yapılması gereken bir iş modelinin oluşturulması olmalı ve iş fikrinin temel bileşenleri oluşturularak diğer aşamalara geçilmelidir. Aksi takdirde iş fikri, sadece bir düşünce olarak kalır.

3. İş Planı Geliştirme

İş modeli geniş hatları ile oluşturulduktan sonra, işin niteliği ve kapsamı ele alınarak bir iş planı oluşturulur. İş planı üzerinde detaylı araştırmalar ve beyin fırtınaları yapılarak, iş planı geliştirme aşamasında gerekli eforun sarf edilmesi gerekir. Yoğun çalışmalar sonrasında amaç, tatmin edici sonuçlar elde etmektir. Doğru taktik ve doğru stratejilerle ilerleyen girişimciler, işlerini sağlam bir temel üzerine kurmuşlar diyebiliriz. İş fikrinden yola çıkarak;

  • Üretilecek değere karar verilmelidir.
  • Hitap edilecek hedef kitle belirlenmelidir.
  • Hedef kitle ile nasıl bir bağ kurulması gerektiğine karar verilmelidir.
  • İş uygulanırken kullanılacak gelir modeline kararlaştırılmalıdır.

4. Kaynakların Bulunması

İş planının faaliyete geçirilmesi için girişimcilerin gerekli kaynakları araştırması ve bulması gerekir. Gerekli olan kaynaklar sermaye, üretim araçları ve faaliyetleri yürütecek insanlardır. İş model ve planına göre bir sermaye miktarı belirlenmeli ve bu miktarı sağlayacak kaynaklar bulunmalıdır. İş modelindeki ürünü elde edecek üretim araçları ve iş üretiminde yer alacak yetkin kişiler bulunmalıdır. Bu parametrelerin tespiti, miktarı ve aralarındaki uyumu oldukça önemlidir. Yani bulduğunuz sermaye üretim araçlarını karşılayabilecek ve aynı zamanda yetkin çalışanların varlığını sağlayabilecek miktarda olmalıdır. Aksi durumda iş planı çöker. Doğru bir matematik ile tüm olasılıklar hesaplanmalı ve yaşanabilecek problemlere karşı ön tedbirleri alabilecek seviyede kaynaklar sağlanmalıdır. Girişimcilik kaynakları;

  • Sermaye kaynakları; öz sermaye, aile ve arkadaş, melek yatırımcı, banka kredi ve kamu fonları olabilir.
  • Üretim araçları; ürün elde etmek ya da iş faaliyetini sağlayacak ekipmanlardır.
  • İnsan kaynağı; girişimde var olması gereken ekip hiyerarşilerinin tümüdür.

5. İşin Kuruluşu

Kaynak planlanma ve bulma aşamasını sağlıklı atlatan girişimciler, artık işlerini kurabilirler. Bu aşamada artık kurulan düzen üzerine çalışma planı hazırlamak ve faaliyetleri yürütmek gerekecektir. Kaynaklar arasında bulunan insan seçeneği ile bir hiyerarşi kurulur ve planlanan düzenle işler yürütülür.

6. Büyüme ve Çıkış

Girişimciler, batmak ya da kapanmak için fikirlerini faaliyete geçirmezler. Bu nedenle kurulduktan sonra kendi kendini finanse etme gücüne sahip olmaları gerekir. Giderler için gerekli olan nakdi, satış gelirleri ile karşılayabilecek seviyeyi sağlamak önemlidir. Yapılan bir araştırmaya göre kurulan işletmelerin %40’ı ilk iki faaliyetlerine devam edebilmektedir.

Girişimcilik stratejileri gereği bir girişimci;

  • Yeniliklere önem vermelidir.
  • Tedarikçi, dağıtıcı ve müşteri ilişkilerini geliştirmelidir
  • Yaptığı işe yatırım yapmalıdır.
Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Kategoriler

Son Yazılar



Sponsorlu Bağlantılar: güzel sözler 2023 - iş fikirleri 2023 vize başvurusu