Bizi Takip Et


İnternet

İyi Bir Yazılımcı Olmak için Nereden Başlamalıyım?

Günümüzde iyi bir yazılımcı olmak birçok gencin hayalidir. Peki nasıl çok daha iyi bir yazılımcı olunabilir? Erken yaşlarda teknoloji ve bilgisayarla tanışan gençler, hayatları için önemli anlarından birisi olan üniversite ve bölüm seçim aşamasına geldiklerinde yazılım alanına yönelebiliyorlar. İş imkanları, geleceğin mesleklerinin yazılım ve teknolojiyle ilişkisi bu alanın popülerliğini her gün daha da arttırıyor. Çünkü hayatımızın her yerinde teknoloji ve milyonlarca yazılım ile karşı karşıya kalabiliyoruz.

Başarılı Bir Yazılımcı Olmak

Teknolojinin tüm sektörlerde artması ile yazılımcı ihtiyacı da aynı orantıda artmaya devam edecektir. Ancak burada unutulmaması gereken bir nokta, başarılı bir yazılımcı olmak için bu işin meslek olarak yapılmasının yanı sıra keyif olarak, hobi olarak yapılması gerektiğidir. Bir işi severek yapmak o işten zevk almak yaptığımız işi aslında iş olarak değil hobi olarak görmemize sebep olur.

Bilgisayarla ve bilgisayar oyunlarıyla büyüyen birçok insan bu yanılgıya düşerek bölüm tercihlerini bu alanda yapmakta ve daha sonra yoğun emek ve fedakârlık gösterilmesi gereken bu mesleği sıkıcı bularak başarılı olamamaktadırlar. Önemli olan gerçekten bu mesleği ömürleri boyunca yapıp yapamayacakları, saatlerce bilgisayar başında araştırmaktan sıkılmayacak ve hızla gelişen teknolojiye ayak uydurmak için her gün yeni şeyler öğrenmekten kaçınmamaları gerektiği bilinmesidir.

Çok sayıda yazılımcı bulunmasına rağmen başarılı yazılımcı açığı oldukça fazladır. Bu nedenle kendini yetiştiren ve doğru alanlara yönelen yazılımcılar için iş imkanları da oldukça fazladır. Öncelikle öğrenmeye, araştırmaya, yeniliklere çok açık birisi olmanız lazım. Çünkü teknoloji sürekli değişiyor ve bu değişimleri çok yaşayacağınızı unutmayın.

Öğrendiğiniz dili sadece okumayın ya da izlemeyin siz de kodu yazmalı, pratik yapmalısınız. Video ve kitaplardan bağımsız kendi projelerinizi geliştirmeye çalışın, basit olup olmaması da önemli değil önemli olan o uygulamayı yaparken karşılaşacağınız sorunlar ve bunların üstesinden gelip gelemeyeceğinizdir. Kendinize ve beyninize ne kadar pratik yaptırırsanız düşünme yeteneğiniz o kadar gelişir.

Yazılım Hatalarını Çözmek

Anlamadığınız veya neden kullanıldığını bilmediğiniz kodlar olacak elbette ama bunlara çalıştıkça neden kullanıldığınızı anlayacaksınız. Herhangi bir kişi bilgisayarın anlayabileceği bir kod yazabilir. İyi yazılımcılar insanların anlayabileceği bir kod yazarlar. Bu sadece başkaları anlasın diye değil sizin için de çok önemli. Problemlerin nasıl çözüldüğüne bakalım. Karşımıza çıkan bu yazılım problemleri bizden önce birçokları tarafından karşılaşılmış bir şey. Fark etmişler ki aynı problemler sık sık karşılarına çıkıyor.

Bu genel karşılaşılan sorunları çözmek için yaklaşımlar geliştirmişler. Bunlara genel olarak Tasarım Desenleri (Design Pattern) denir. Tasarım desenleri çok geniş bir içeriğe sahip ve hepsi de farklı bir konuyu çözüyor. Eğer yazılımda bir alan seçtiyseniz o alanda hangi tasarım deseni popülerse onu öğrenmeye çalışın. Mesela android’te 2018 yılına kadar tam olarak kabul edilmiş bir tasarım deseni yoktu ama çoğunlukla MVP (Model-View-Presenter) tasarım deseni kullanılıyordu.

Daha sonrasında Google’ın Android Architecture Component adı altında MVVM(Model – View – ViewModel)’i kullanması  ve duyurması Android’te artık resmi olarak kullanılan bir tasarım deseni haline geldi. Amaç aynı görevleri yapan kod parçacıklarını ayrı bir sınıfa alıp projeyi parçalara bölmek. Gerçek hayattan örnek vermek gerekirse evinizdeki tüm eşyaları bir arada tutup oradan almıyorsunuz, onun yerine mutfak eşyalarına mutfağa, banyo ile ilgili eşyaları banyoya koyuyorsunuz ki neyi nerede arayacağınızı bilesiniz ve karmaşıklıktan kurtulasınız.

Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Kategoriler

Son Yazılar



Sponsorlu Bağlantılar: güzel sözler 2023 - iş fikirleri 2023 vize başvurusu