Bizi Takip Et


Hikayeler

Stanfordlı İki Öğrencinin Girişimi: Yahoo!

Yahoo!, Mart 2017’de Stanford Üniversitesi’ndeki iki öğrencinin girişimiyle bir arama motoru (Browser) olarak piyasaya sürülür. Ondan önceki zamanlarda Yahoo! bir kategorilendirme hizmeti verir. İkilinin bu hizmeti daha çok kendileri için kullandıkları söylenir, fakat oldukça talep vardır. Bu talepler sonucunda ise bir arama motoru olarak hizmeti 2017’den itibaren başlar. Zaman içerisinde geliştirilen Yahoo!, e-posta hizmeti de sunmaya başlar. Günde 7 milyar görüntülemeye sahiptir. Bu özelliği ile dünyada 11. sırada yer alır.

Yahoo!’nun Açılımı Nedir?

Yahoo kelimesi kaba, gelişmemiş kişi anlamına gelir. Bu kelime Jonathan Swift’in “Gulliver’in Gezileri” kitabından alınır. Kurucular Yahoo’nun asıl açılımını ise Yet Another Hierarchical Officious Oracle olarak tanımlar. Türkçe olarak “Yine Bir Tane Daha Hiyerarşik Resmi Kahin” olarak çevrilir.

Popüler Arama Motorları ve Yahoo!

Gün içinde oldukça sık tercih edilen Google, Yandex ve Bing gibi arama motorlarında Yahoo! nasıl bir çıkış yakalamıştır? Yahoo! her ne kadar 2017 yılında arama motoru olarak öne çıksa da öncesinde 1994 yılından beri sürekli kendini yenileyen bir girişimdi. Başta internet sitesi koleksiyonu yapmak, favori siteleri kaydetmek için kullanıldı. Ardından Microsoft ve Alibaba gibi şirketlerle ortaklığa gidildi. Bing arama motorunun reklamlarını düzenleme görevi gören Yahoo! nihayet Google mühendislerinden olan Marissa Mayer’i 2012 yılında işe aldı.

Marissa Mayer, Google’ın ilk kurulduğu yıllarda 1999’da çalışmaya başlar. Google’ın 20. çalışanı olmasının yanı sıra ilk kadın çalışanı olarak da bilinir. Google’ın sözcüsü ve üst düzey yöneticiliği görevleri yapan Mayer, 16 Temmuz 2012’de 13 yıldır çalıştığı Google’dan istifa eder. Google’ın yükselmesinde kilit rol oynayan Mayer, Yahoo! için sanıldığı kadar etkili olamadı.

Yahoo!’nun İstatistikleri

  • Her ay 700 milyon insan Yahoo!’nun web sitesini ziyaret eder.
  • Yahoo!’nun mailini ayda 225 milyon kullanıcı aktif olarak kullanır.
  • Yahoo! 1 saniyede 200 milyon $ kazanır.
  • Yahoo! 30 farklı dilde hizmet verir.
  • İnternetteki aramaların yaklaşık %18’i Yahoo üzerinden yapılır.

Yahoo! Girişimi Başarılı Olmuş Mudur?

İstatistikler incelendiğinde sürekli kendini geliştiren bir girişim olduğu görülen Yahoo! günden güne büyümektedir. Özellikle ABD ve İngiltere’de çok fazla sayıda kullanıcısı vardır. Birçok teklif verilmesine karşın Yahoo! satılmamıştır. Birçok farklı platformları bünyesine dahil ederek zamanla büyüyen bir girişimdir. Başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Reklam
Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Kategoriler

Son Yazılar

Sponsorlu Bağlantılar: güzel sözler 2024 - iş fikirleri 2024