Bizi Takip Et


Girişimcilik

Türk ve Yabancı İlham Alabileceğiniz 12 Başarılı Girişimci

Gelişen imkanlar ile girişimcilik alanında gittikçe daha çok çeşit oluşmaya başladı. Bu da daha fazla iş alanı imkanını doğurdu. İş fikrini hayata geçirmek isteyen bir çok kişi olduğundan kullanılacak imkanlar da bu doğrultuda epey önem kazandı. Sizler de harika fikirlere sahip ve uzun zamandır iş planları kuruyorsanız, sizin de kendi iş hayalleriniz varsa birçok girişimcilik örneğiyle belki de kendinize daha fazla güvenerek yolunuza çıkmaya hazırlanabilirsiniz. Hayat adım atmamak için çok kısa. Başarılı iş adamı ya da kadını olmuş birçok örnek mevcut. Sizlerle Türkiye ve dünyadan bir kaç örneğe göz atalım mı, ne dersiniz?

1. Jack Ma – Alibaba

Alibaba’nın girişimini yapan ve onu kuran Jack Ma, dünyadaki en başarılı girişimciler arasında yer almaktadır. Sıfırdan başlayarak hızla büyüyüp en tepeye çıktı. İnternet alışverişinin büyüdüğünü fark edip bunu kendi için fırsata çeviren Jack Ma, insanların ve zamanın ihtiyaçlarını belirleyerek ona göre hareket edip kısa sürede bir dev haline gelmeyi başardı. Şirketini bu kadar büyük bir platforma dönüştürmek için çok çalıştı ve karşısına çıkan her zorluğa direndi l, asla pes etmedi ve Alibaba’yı dünyanın en büyük online alışveriş mağazası haline getirmeyi başardı.

2. Pierre Omidyar – e-Bay

İse kendi sitesinde satış yaparak başlayan Pierre Omidyar, eBay şirketinin halka arzı ile milyarder oldu. 31 yaşında milyarder olduğu arz edilen Pierre, Auction Web olarak bilinen projesi ile kısa sürede yükselişe geçti. Bunun ardından kullanıcılardan aldığı ufak ücretlerle birlikte projesine kattığı personellerle işini daha da genişletti. e-Bay şuanda internette bulunan en büyük açık arttırmayla satış yapan bir alışveriş sitesi.

3. Andrew Carnegie – U. S. Steel

Andrew girişimciliğin en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. 19. Yüzyıl ABD’sinde çelik endüstrisinde önemli rol oynar. Andrew çok zor şartlarda bir çocukluk geçirmiş, fabrikalarda ağır şartlarda çalışmasına rağmen çoğu gece yatağına aç yatmış. Yine de bir süre sonra Pennsylvania demiryolları şirketinin amiri oldu. Kısa süre sonra kendi işlerini kurmayı başaran Andrew, tüm zamanların en zengin Amerikalılarından olmasına rağmen en çok cömertliği ile bilinmektedir. Servetinin yüzde doksanı gibi bir kısmını çeşitli yardım vakıfları ve kuruluşlarına bağışlamaktadır.

4. Jan Koum – Whatsapp

Dünyaca ünlü mesajlaşma platformu olan WhatsApp’ın kurucusu Jan Koum’un, şuan olduğu gibi hayat her zaman onun yüzüne gülmemişti. Sovyetler Birliği dönemi Ukrayna’sında şu akmayan bir evde çocukluğu geçen Jan, 16 yaşına geldiğinde ailesiyle birlikte ABD’ye göç etti. 2009 yılında WhatsApp’ı kurarak hayatının dönüm noktasına ulaştı. Bu girişiminin şuan milyonlarca kullanıcısı bulunmaktadır.

5. Jeff Bezos – Amazon

Diğer başarılı örnek ise dünyaca ünlü dev bir e-ticaret platformu olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’tur. Çocukluk döneminde elektronik ve bilgisayar ürünlerine özel ilgisi olan Jeff, Amazon’dan önce birkaç iş girişiminde bulunsa da başarılı olamadı. Yine de pes etmeyen Jeff, 1994 yılında internetin yüzde 2300 büyüdüğünü görerek Amazon’ un kurulumu için adım attı. Başlarda sadece online kitap satmak için tasarladığı Amazon şimdilerde birçok alanda satış yapılmasını sağlayan bir zemine sahiptir.

6. Hamdi Ulukaya – Chobani

New York’ ta Kraft Foods tarafından kapatılan bir tesisi satın alarak işe başlayan Hamdi Ulukaya, 2005’te Chobani’yi kurdu. Yoğurt ve peynir üreticiliği yapan mütevazı bir aileye sahip Hamdi Ulukaya 1972’de Erzincan’da doğdu. Ankara’da üniversite eğitimi alırken yabancı dil öğrenmek için ABD’ye giden Hamdi Ulukaya burada girişiminin temellerini attı. Yoğurdun orada ne kadar kötü yapıldığını fark ederek bunu büyük fırsata dönüştüreceğini anladı ve sadece 6 çalışanla başladığı işini zamanla büyük bir şirkete dönüştürdü. O şuan yüzlerce çalışanı olan bir girişimci. Ve yaşayan en büyük yüz iş dehasından biri.

7. Nevzat Aydın – Yemek Sepeti

2000 yılında 40 metrekarelik bir alanda faaliyetlerine başlayan yemek sepeti, başlangıçta sadece birkaç düzine sipariş alırken, 2010da sipariş sayısını 25000eulaştırmayı başardı. Nevzat Aydın Türkiye’nin en büyük online yemek siparişi platformu kurucusudur. 2010’da ABD Başkanı Barack Obama tarafından düzenlenen Girişimcilik Zirvesi’ne çağırıldı. Ve dünya çapındaki 150 girişimci arasına girmeyi başardı.

8. Başak Taşpınar – Armut.com

Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Başak Taşpınar, eğitimine devam etmek için ABD’ye gitti ve orada Coca-Cola, Morgan Stanley gibi büyük şirketlerde çalıştı. 2010 yılında oğlunu dünyaya getiren Başak Taşpınar Türkiye’ye döndü. Eve dönme sürecinde yaşadığı bir çok sıkıntı ona ilham kaynağı oldu ve bunları değerlendirerek çözümler üretip Armut.com’ kurmaya karar verdi. Girişimi ile internette hızla yükseldi.

9. Demet Mutlu – Trendyol

Evinin salonunda macerasına başlayan Demet Mutlu, 300bin dolar sermaye ile kendi işini kurma girişiminde bulunurken işlerin bu kadar büyüyeceğini düşündü mü acaba? Kurduğu sitenin değeri ilk 16 ayda tam 150 milyon dolara ulaştı. Şuan hem herkesin alışveriş yaptığı Trendyol’un kurucusu Demet Mutlu dünyanın en iyi girişimci kadınlarından biridir.

10. Eren Bali – Udemy

Milyonlarca insanın, istediği zaman bedava eğitim ve ders bilgilerine ulaşabilmesi fikriyle yola çıkan Eren Bali, 6 ay içinde tam 57 yatırımcı tarafından reddedildi. Yine de pes etmeyen Eren Bali projesine sımsıkı tutunarak sonunda istediğini başardı. Online eğitimin en iyi girişimlerinden biri olan Udemy ile 2017’de Forbes dergisine kapak oldu. Vadideki Zambak başlığı altında mücadelesini, matematik ve bilgisayara olan ilgisini anlattı.

11. Kerem Çatay – Ay Yapım

Ay yapımın kurucusu olan Kerem Çatay, Bilkent Üniversitesi’nden mezun oldu. Daha sonra yüksek öğretimini Univercity of California film & television’da tamamladı. 2005 yılında Ay Yapım’ı kurdu. Birçok unutulmaz dizilere imzasını attı. Bunlardan bazıları; fi, çarpışma, kuzgun, kara para aşk, kuzey güney, kurt Seyit ve şura, Fatmagül’ün suçu ne, ezel, aşk-ı memnu, yaprak dökümü ve içerde gibi…

12. Sidar Şahin – PeakGames

Sidar Şahin kendi firmasını kurmadan önce yüksek profilli oyun şirketlerini ve birçok internet girişimlerini yönetmiştir.2010 yılında İstanbul’da kurulan Peak Games bir yerli oyun şirketidir. İstanbul’dan dünyaya uzanan bir marka olarak dikkat çekti ve milyonlarca kullanıcıya ulaştı. 2016’da oyuncak üreticisi olan Hasbro’ya dava açmasıyla gündeme gelmişti. Ancak 2017’de anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Daha birçok girişimcilik örneği size ilham verebilir. Eğer sizin de fikriniz varsa ve henüz bir adım atmadıysanız daha fala beklemeyin. Belki e sıra sizin mucizenizdedir.

Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Kategoriler

Son Yazılar



Sponsorlu Bağlantılar: güzel sözler 2023 - iş fikirleri 2023 vize başvurusu