Bizi Takip Et


Meslekler

Adım Adım Otopark ve Oto Yıkama Nasıl Açılır? Ne Kadar Kazandırır?

Otopark sorunu zaman ilerledikçe hayat tarzımız değiştikçe daha çok ortaya çıkmaya başladı. Yaşam standartları artması, araç miktarının artması zaman geçtikçe araç sahipleri için park alanı büyük bir sorun haline gelmiştir. Özellikle kalabalık şehirlerde kendinize ait park yeriniz yoksa sokaklarda tek tek boş yer aramak veya otopark aramak sizin için can sıkıcı olacaktır. Onca insanın ihtiyacı olan otopark nasıl açılır? Bu sorunun cevabını maddeler halinde sizlere sunduk.

1. Para

Para insanoğlu için hep gereklidir. Ancak amaç değil sadece bir araçtır. Bazı konularda yapmak istediklerimize yardımcı olur. Bunlardan biri de yatırım ve iş kurma isteğimizdir. Öncelikle bir otopark açmak istiyorsak her detayı planlamamız ve bu planları gerçekleştirebilmek için yeterli miktarda paramız olması gereklidir. Kiralayacağınız yer, bulunduğunuz şehir ve birçok etken sizin sermaye amaçlı kullanacağınız para miktarınızı etkiler.

2. Alan

Kararımızı verdikten ve maddi açıdan da kendimizden emin olduktan sonra açacağımız otopark için alan belirlememiz gereklidir. Alan belirlerken bazı noktalara dikkat etmeliyiz. Bunlar birisi alanın büyüklüğüdür. Alan ne kadar büyük olursa kira ücreti ona bağlı olarak artacaktır. Maddiyatımızı göz önünde bulundurarak alan büyüklüğüne karar vermeliyiz. Başka bir detay ise seçeceğimiz yerde insanların yoğun olması gereklidir. İnsanların bolca zaman geçirdiği kalabalık yerlerde ve özellikle park sorunu oluşan mekanlara yakın otopark açmak akıllıca bir davranış olacaktır.

3. Plan

Otopark alanını satın almadan önce otopark düzeninizi ayarlamanız gereklidir. Otopark planınızı bu fikre girdikten sonra elinizde hazır olsun. Araçların nereden girecekleri, nereden çıkacakları ve nerelere araçların park yapması gerektiği hakkında düzenin sağlanması için planlarda belirtilmelidir. Daha sonra otoparka girecek araçlar için ücretler nasıl ve nereden alınacağı gibi otopark planları içerisinde bazı hususlar belirtilmelidir.

4. Başvuru

Devlet ve belediyeler park sorununu çözmek için birçok adım atmıştır. Ancak özel otopark açma isteğimiz olduğunda bizimde resmi koşulları yerine getirmemiz gerekir. Gerekli tüm belge ve evrakları bilmemiz ve eksiksiz bildirmemiz gereklidir. Gerekli belgeler;

  • Otopark açma dilekçesi,
  • Sıhhi müessese açma ruhsatı ve başvuru beyanı,
  • Adres krokisi,
  • Ulaşım ve trafik komisyonu kararı,
  • Deşarj kalite kontrol ruhsatı,
  • 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca otoparktaki araçların her türlü hasara karşı düzenlenmiş “Mesleki Faaliyet Sigorta Poliçesi.
  • Kat irtifakı veya kat mülkiyetini ya da inşaata başlamaya dair alınan belediyeden izinli belge,
  • Oda kayıt belgesi,
  • Kira kontratı (Yer kira değilse gerek yok),
  • Mülkiyet sahibinden tapu tescil belgesi- muvafakatname,
  • Yerleşim planını gösteren vaziyet planı (Firma tarafından imzalanmış),

5. Eleman

Otopark açmak için her şeyi planladık ve istediğimiz büyüklükte bir alan bulduktan sonra otoparkımızda çalışmak üzere elemanlara ihtiyacımız olacaktır. Tek başımıza yürütemeyeceğimiz gibi bizim işimiz olduğunda bizim yerimize bakabilecek, giriş çıkış kontrolü, güvenliği ve ücretler için elemanlara ihtiyacımız olacaktır. Sadece ücret alma kısmında dahi tüm gün 7/24 açık bir otopark için normal askeri olarak günde sekiz saat çalışan biri için hesap edilirse üç farklı eleman çalışmalıdır.

6. Kulübe

Tüm otoparklarda da gördüğümüz gibi ücreti aldığımız veya elemanın ücretleri alacağı ve elemanın duracağı bir kulübe olması gerekmektedir. Kulübe her koşula uygun sağlam bir yapıdan yapılmalıdır. Çalışan eleman düşünülmelidir. Kulübede duran eleman boş zamanlarda sıkılmaması için küçük bir televizyon bulundurabiliriz. Soğuk havalarda üşümemesi içinde küçük bir klima bulundurmak iyi olacaktır.

7) Engellileri Düşünün

Otopark planımızı hazırlarken engelli vatandaşları da düşünmeliyiz. Onlar için engelli park yerleri de bulundurmalıyız. Otopark miktarının, engellilere ayrılanlar da dahil araç park yerlerinin, varsa parsel sınırından itibaren otopark rampasının, trafik akışının ve tesis kapasitesinin yapının onaylı mimari projesinde sayısal değerleri ile birlikte belirtilmesi zorunludur. Bu zorunlulukları yerine getirmeli ve ayrım yapmaksızın herkesi düşünmeliyizdir.

8. Ücret Tabelaları

Otoparkınıza ait ücret tabelaları hazırlatın. Bu tabelalar sizin tarzınızı yansıtan ve kurallara uygun bir şekilde oluşturulsun. Açık, anlaşılır ve basit bir şekilde hazırlansın. Tüm araç çeşitleri için belirlenen fiyatları içersin ve aracın kalacağı saatleri hesaplanabilmesi için saate göre ücret belirtilsin. Eğer büyük araçları almayacaksanız bunu da ayrı yeten belirtmeniz gerekiyor. Otoparkın girişine ve insanların görebilecekleri yerlere tabelalarınızı yerleştirin.

9. Güvenlik

Bir iş alırken veya bir iş yaparken güvenlik çok önemli bir husustur. İnsanlar küçük bir şey dahi alırken karşıdaki satıcıya güvenmek ister. Otopark işinde ise insanlar size arabalarını emanet ediyorlar. Arabalara zarar gelmesi veya çalınması durumu sizi ne kadar kötü bir duruma sokacağını tahmin bile etmek inanın çok kötü iken aynı zamanda bu olayın duyurulması sizin artık çevre açısından güvensiz bir otopark sahibi olmanız anlamına gelir. Otoparkınızda tüm anları gözetleyen 7/24 çalışan kameralar ve güvenliğinizi sağlayacak güvenlikçiler bulundurmalısınız.

10. Sigorta

Nasıl bir ev aldığımızda bir araba aldığımızda onu sigorta işlemine sahip tutuyor isek bir otopark sahibi olursak da otoparkımızı her duruma karşı sigortalayalım. Herhangi bir hırsızlık oluşmaması adına önlemimizi alalım. Herhangi bir kaza veya olumsuz sorunlardan korunmalıyız ancak önlemimizi de sigorta ile almalıyız.

11. Google Harita

Otopark açtıktan sonra işleyebilmemiz için görünür ve güvenilir olmamız gereklidir. Kendi tanıtımımızı yapmamız lazımdır. Bunu da otoparkınızı hiç tanımayan insanlar için internet üzerinden yapabilirsiniz. Örneğin bir kişi aracını park edecek yer arıyor ve internet üzerinden en yakın otopark diye aradığında Google da sizin otoparkınızın çıkması ile hemen bir müşteri elde edebilirsiniz. Daha çok görülme ve tanınma şansı yaratacağı için Google haritalarda görünmeniz oldukça önemlidir.

12. Ne Kadar Kazandırır?

Zaman geçtikçe araba sayılarının artması ve sokaklarda araba parkının yasaklanması ile günümüzde araçlara park yeri bulamaz olduk. Bu sorunu biraz dahi ortadan kaldırmak veya azaltmak için otopark açmaya karar verdik peki ne kadar kazanacağız? Genellikle otoparklar araç başına ve saatlik uygulamalar şeklinde ücrete tabi tutarlar. Yukarıda belirtilen diğer tüm maddeleri eksiksiz yerine getirin. Kalabalık olan yerlerde inanın ki daha çok para kazanacaksınızdır. Örneğin bir aracın otoparkta saati 10 TL olduğunu düşünelim. Günde 100 araç gelse ve her araç en az bir saat dahi dursa günlük 1.000 TL yapar. Sadece bir günde bu kadar para kazanabilirsiniz. Ancak bu tutar bulunduğunuz ile otoparkınızın koşullarına ve birçok etmene bağlı olarak artar veya azalır.

Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Kategoriler

Son Yazılar



Sponsorlu Bağlantılar: güzel sözler 2023 - iş fikirleri 2023 vize başvurusu