Bizi Takip Et


Para Kazanmak

Nohut Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Maliyeti ve Kazancı Ne Kadar?

Nohut Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Maliyeti ve Kazancı Ne Kadar?

Kalori değeri yüksek ve karbonhidrat açısından çok zengin bir baklagil olan nohut binlerce yıldır tarımı gerçekleştirilen ekinlerden birisidir. Nohutun ülkemizde de ekimi olmaktadır. Ağırlıklı olarak İç Anadolu bölgesinde ekimi yapılan bu bakliyat türü Orta Akdeniz bölgelerinde de sıklıkla yetiştirilen bir besin olmaktadır. Peki nohut yetiştiriciliği nasıl yapılır, ne kadar kazandırır ve maliyeti ne kadardır?

Nohut Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Maliyeti ve Kazancı Ne Kadar?

Nohut Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmaktadır ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Nohut ekininin çimlenmesi için toprağın 3° den fazla bir ısıya sahip olması gerekmektedir. Yani çimlenme aşaması için minimum 3° gerekmekte ve optimum çimlenme için ise 15° sıcaklık olması gerekmektedir. Tabii ki sıcaklığın artması demek her zaman olumlu etki yaratır demek değildir çok sıcak olan bölgelerde nohut maalesef çimlenmemektedir örneğin 26°’nin üstüne arttıkça çimlenme olumsuz etkilenmektedir.

Ayrıca nohut diğer pek çok ekin gibi dondan zarar görmekte ve fazla nemden hoşlanmamaktadır. Ayrıca nohutun yetişeceği toprağın tuzluk oranı da fazla olabilir çünkü nohut tuzluluğa en dayanıklı baklagildir. Buna rağmen nohut fazla asitten hoşlanmaktadır.

Peki ülkemiz dışında başka nerelerde yetiştirilmesi yapılabilir? Nohut deniz seviyesinin 5500 metre yüksekliği ne kadar yetiştirilebilir. Nohut sıcakta yetişmeye uygundur bu sebeple doğu güneydoğu ve Anadolu’nun iç bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Peki ne zaman edilmelidir notun ekim dönemi bölgelerin sıcaklıklarına iklimlerine göre değişmektedir. Ülkemizde İç Anadolu’da mart nisan arası ekim yapılırken Doğu Anadolu’da nisan mayıs başlarında ekim gerçekleştirilmektedir. Nohut da diğer ekinler gibi gübreye ihtiyaç duymaktadır.

Nohut Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Maliyeti ve Kazancı Ne Kadar?

Nohutta Gübreleme Nasıl Olur?

Nohut tarımında ilk önce toprak analizi yapılmaktadır. Ve gübreleme işlemi ekim döneminde ya da ekimden önce azotlu ve fosforlu gübreler ile yapılmaktadır. Nohut bitkisinin düzenli olarak bakımı yapılmalı peki bu bakım neleri içermekte? Öncelikle bakım zararlı ve hastalıklı yabancı otların mücadelesi ile yapılmaktadır.

Sonrasında yabancı otlar ortadan kaldırılmakta ve bu kaldırılma işlemi öldüren herbisitler ile yapılmaktadır. Nohut genelde ilkbahar aylarında ekilmektedir tabi bölgelerin iklimine göre değişmekte olan bu eksilme mevsimi ülkemizde mart ortasında mayıs ortasına kadar uzamaktadır.

Nohut bitkisi çok fazla suya ihtiyaç duyan bir baklagil değildir hatta çok kuraklık olmadığı zaman sulama gerektirmez bazı bölgelerde yani çok kuraklık olan bölgelerde 2-4 kez sulama yapılmaktaysa da ülkemizde gerekli görülmemekte ayrıca ilkbaharda ekilen nohutlar yaza kadar yetişmektedir. Bu süreç 60 ila 100 günlük bir dönemi kapsamaktadır.

Nohut Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Maliyeti ve Kazancı Ne Kadar?

Nohut Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kazancı

7 bin yıldan beri çiftçiliği yapılan en eski tarım ürünleri arasında nohut yer alır. En etkin üretim Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde yapılmaktadır. Hindistan FAO verilerine göre dünya nohut üretiminin %68’ine sahipken, Türkiye %7’lik üretim ile 4. sırada yer almaktadır. Dokuz farklı çeşidi olan nohut en karlı tarım ürünleri listesinde ilk sıralarda yer almaktadır.

Soğuk hava ve iklim şartlarına elverişli olması ve yüksek sıcaklıkları dayanaklı olması çiftçiler için oldukça avantajlıdır. Yetiştirmiş olduğunuz tarım ürünlerini yani nohutları aracılar vasıtasıyla kolaylıkla satabilirsiniz. Ortalama kar oranı %40 ila %60 aralığında değişmektedir. 1 ton nohut günümüzde 15 bin TL üzerinde satılabilir.

Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Kategoriler

Son Yazılar



Sponsorlu Bağlantılar: güzel sözler 2023 - iş fikirleri 2023 vize başvurusu