Hikayeler
Snapchat Girişimi Ne Kadar Başarılı Oldu?

Bir döneme damgasını vuran Snapchat gerek hikâye paylaşımları gerekse filtre denemeleri ile hepimizin olmazsa olmaz uygulamalarından biriydi. Türkiye’de ve dünyada genellikle genç neslin kullandığı Snapchat zaman içinde daha az tercih edilir oldu. Peki Snapchat ne kadar başarılı oldu? Bu girişimi başarılı kılan şeyler var mıydı?
Snapchat’in Kuruluşu
Snap Inc.’in kurucuları tarafından girişilen Snapchat uygulaması Ekim 2011’de android telefonlar için geliştirilmiştir. Snapchat, android ve IOS sürümleri için kullanıcılara sunulmuştur. Anlık fotoğraf ya da video gönderimini destekleyen bu uygulama 1 – 10 saniye arasında gönderinin kaybolma süresine sahiptir. Kullanıcı istediği gibi ayarlar. Aynı zamanda 1 gün şeklinde snaplerin paylaşılma süresi vardır.
Snapchat uygulaması bizlere “snap” kelimesini de kazandırmıştır. “Snap çekmek” diye Türkçede de aktif olarak kullanılan bir terim olmuştur. Kelime Türkçe olarak anlık anlamına gelmektedir.
Snapchat Sonrası Şirketler
Snapchat çok kısa zamanda milyonlarca kullanıcıya ulaşmıştır. Mart 2020 verilerine göre 229 milyon kullanıcısı vardır. Fakat gerek kendi kullanımımızdan gerekse arkadaşlarımızdan Snapchat’in eskisi kadar aktif kullanımı olmadığını fark ederiz. Bunun nedeni yaklaşık 3 yıl içinde bu özelliğin farklı şirketler tarafından da geliştirilmesi.
- Instagram (2016): Yoğun bir fotoğraf ve video gönderme özelliğine sahip Instagram, 2016 yılında bu özelliği hikayeler şeklinde uygulamaya entegre eder. Uygulama kullanıcıları 15 saniyelik hikayeleri paylaşırlar ya da profillerine sabitlerler.
- Whatsapp (2017): Günlük mesajlaşmalarımızı ve konuşmalarımızı gerçekleştirdiğimiz Whatsapp 2017 Şubat ayı itibariyle uygulamaya hikaye özelliği getirdi.
- Facebook (2017): Facebook 2017’nin Mart ayında hikaye özelliğini kullanıcılara sundu.
- YouTube (2017): YouTuberların sıklıkla kullandığı hikaye özelliği Aralık 2017 yılında YouTube’a entegre edildi.
- Twitter (2020): Twitter Snapchat’in sunduğu bu özelliği Mart 2020’de kendi uygulamasına ekledi.
Facebook, 2013’te Snapchat’i satın almak için 3 milyar $ teklif etmiş olsa da Snapchat bu teklifi reddetmiştir. Yapılan istatistiksel araştırmalara göre Snapchat’in değeri yıllar geçtikçe düşmüştür. Zaman içinde şirketin kapanacağına dair söylentiler var. Bunda en büyük etken Instagram. 2017 yılında yapılan bir habere göre, Instagram hikaye özelliğini getirdikten sonraki 4 ay içinde günde 250 milyon hikaye atılmaya başlanır. Yine aynı tarihte Snapchat günde 166 milyon hikayeyi görür. Tüm bunlar Snapchat’in özellikle 2021 yılı itibariyle kullanıcı sayısının düştüğünün göstergesi.
Snapchat Ne Yapsaydı Kullanıcı Kaybetmezdi?
Kuşkusuz bir ortaklık fikri hepimizin aklına gelen ilk şey olmalı. İlk çıktığı zamanlarda ciddi bir ivme yakalayan Snapchat, Facebook ya da farklı şirketlerle kurduğu bir ortaklık ile bu ivmeyi canlı tutabilirdi. Bunun yanı sıra kopyalanabilen bir girişim olma özelliği de dezavantaj taşımakta. Özgün ama farklı biçimleriyle diğer uygulamalarda yer alabilir. Yine de kendisinden bu kadar kullanıcı gitmesi bununla açıklanamaz!
Özellikle bu amaçla kurulan Snapchat farklı özellikler geliştirebilirdi. Böylece asıl olan snap atma özelliğinin yanında farklı özelliklerle kullanıcıları çekebilirdi. Yeni bir yenilik yaparak canlılığını koruyabilirdi. Tüm bunları söyleyebiliriz ama insanların neye doğru yöneleceği de biraz belirsiz. Bir işe girişmeden önce iyi bir analiz gerekir. Doğru adımlar o işin sürdürülebilirliğini artıracaktır. Girişiminizde bol şans!
Beğenebilirsin

Borsa İstanbul Ne Zaman ve Saat Kaçta Açılıyor?

Borsa Eğitimi Giriş: Borsa Eğitimi Nasıl Olmalı?

Influencer Videoları Kişisel veya Ticari Kullanım İçin Nasıl Kaydedilir?

Sıfırdan Kendi İşini Kurmak İçin Tavsiyeler

Vade Hesaplaması Nedir? Nasıl Yapılır?

10 Bin, 50 Bin ve 100 Bin TL Sermaye ile Yapılabilecek İş Fikirleri

Dava Açma Ücreti ve Dosya Masrafları Ne Kadar?

Sizi Kolaylıkla Zengin Edebilecek En Karlı 27 İş Fikri

Hızla Gelişen ve En Karlı Yatırım Yapılacak 14 Sektör

Para Kazandıran Uygulamalar! Gerçek Kazanç Sağlayan 12 Uygulama

Motokuryeler için Dönün Noktası Olan Girişim PaketTaksi’nin Hikayesi

Hafta Sonu İzleyebileceğiniz 5 Yeni Film Önerisi

Nef Yapı’nın Başarı Hikayesi

Sadettin Saran ile Saran Holding’in Hikayesi

Yorumlar