Haberler
Senet Kaç Yıl Sonra Geçersiz Olur? Senet Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
Senet bir alacak tarafından düzenlenen, hukuksal geçerliliği olan alacaklılık göstergesidir. Bu belgeyi kişiler ve şirketler rahatlıkla kullanabilirler. Hukuksal geçerliliği olduğu için çok fazla tercih edilebilir. Senet kime karşı düzenlenmişse o kişiden alacaklılık durumu vardır. Hatta bu hak ulus değil uluslararası düzeydedir. Senedi oluştururken bir alacaklı bir de borçlu biri olması şarttır. Bu iki kişi arasında borç ilişkisi bulunur.
Senetlerde kusur oluşmaması için şekil ve kurallara uygun bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Senet üzerinde bulunan imza koşulsuz ve tam olarak o konu ile sorumludur. İsterseniz bu kişi kefil dahi olsa şartlar değişmez tam sorumluluk devam eder. Senetlerde bulunması zorunlu bazı alanlar vardır. En önemlisi senedin geçerli olabilmesi için poliçe kelimesi yer almalıdır. Ödeyecek ve ödenecek kişilerin senette istenir ve yazılır. Daha sonra ödeme yeri, vade, düzenleme tarihi vb. alanlar mutlaka doldurulmalıdır. Tüm kurallar uygulandıktan sonra tabi ki de imzalar atılmalıdır. İmza olmadan senet kabul olmaz.
Eğer ki borçlu kişi borcunu ödemedi ise hukuksal süreci başlatabilirsiniz. Senetlerin belir bir süresi vardır. Bu süreleri aştığınız zaman işlenmesi geçersiz olur. Senet ’in geçerlilik şartları ise; senet ismimin yer alması, ödenecek tutar TL bazında belirtilmiş olmalıdır, ödenecek paranın havale ya da direk elden ödemelerde “Kayıtsız-Şartsız” olması ilkesi yer almalıdır, Lehdarın (alacaklı) adı soyadı yer almalıdır yani belirtilen paranın kime ne şekilde ödeneceği bilgisi kesinlikle yazılmalıdır, keşidecinin imzası, muhatabın adı soyadı, kambiyo senetlerde borcu ödeyecek kişinin adı ve unvanı vb. bilgileri kesin yazılmalıdır, tanzim tarihi olmalıdır. Ayrıca bir senedin geçerli sayılabilmesi için hiçbir yerinde silinti, kazıntı olmamalıdır.
Düzenleme tarihi belirtilmelidir. Bu iki koşula da dikkat etmeliyiz yoksa senedimiz geçersiz sayılır. Senedin hukuki süreci ise şu şekilde işler; 1) Borçlu kişi senet borcunu ödemesi halinde tahsil gerçekleşmiş olur ve senet muhataba verilir. 2) Banka tahsilinde ise lehtar (alacaklı) ödeme zamanı gelmeden bir bankaya gider ve senedi iskonto ettirerek borcu tahsil eder. Senedin vadesi geldiğinde ise senet borçlusu borcunu ilgili bankaya öder.
Senet Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
İmzalanan ve sizin adınıza göre düzenlenmiş olan bir seneti, kanunlara göre işlemezseniz eğer “3 Yıl Geçerlilik Süresi” vardır. 3 Yıl içinde senette yazan miktar kadar borcu ve diğer şartları alma hakkınız vardır. Eğer 3 yılı geçerse senet süresi bu sefer geçerliliğini kaybetmiş olur. Böyle bir durum başınıza gelir ise en kısa süre içerisinde İcra Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekir. Günü geçmiş senet için başlatılan icra takibinin kesinleşmesinin ardından borçlunun mal varlığı üzerine hacizler işlenebilir.
Senet borcunun ödenmemesi durumunda borç icra yoluyla temin edilir. Kişiler, hakkında çıkan icra kararı için 5 gün içinde itiraz ederek icra işlemini durdurabilir. İcra işlemini durdurmak için borçluların ödeme yapacağına dair yeni bir taahhüt vermesi gerekir. Ödenmeyen senetler içinse aktif bir cezası şimdilik yoktur. Yapılan senedi şayet borçlu kişi ödemiyorsa hakkında yapılacak işlem icra takibidir. İcra takibinde borcu kişi borcunu ödemediği takdirde haciz işlemi uygulanır.
Borçlu kişinin borcunu zamanında ödememesi iki taraf için kötü bir durumdur. Kişinin zamanında ödenmeyen borcundan dolayı icralık olması durumunda ciddi anlamda zarara uğrar. İşlemlerde yıllık faiz oranları yüzde 20 civarındadır. Ancak bazı bankalar, GSM operatörleri veya zincir mağazalar tüketiciyi borcundan dolayı icraya verdiğinde olması gerekenden fazla, yani yüzde 35 civarında faiz uyguluyor. Yani borçlu kişi hem borcunu ödememiş hem de borcunu kat be kat arttırmış oluyor.
Yorumlar