Bizi Takip Et


Haberler

İmza Beyannamesi Nedir? Nasıl Alınır? Fiyatı Ne Kadar?

İmza beyannameleri kişilerin imzalarına resmiyet kazandırmaları için kullanılan belgelerdir. İçeriğinde kişinin nüfus vatandaşlık bilgileri ve imzası yer alır. Şahıs imzalarının tescil kazanabilmesi için beyanname düzenlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle imza yetkisine sahip olmak isteyen kişiler beyanname başvurularında bulunmaktadır. İmza beyannamesinin kullanım alanları çeşitlilik gösterebilir.

Her ne maksatla kullanılacak olursa olsun beyanname başvuruları usule uygun şekilde noterler tarafından kabul edilir. Çoğunlukla imza sirküsü ile karıştırılan imza beyannameleri kendine özgü farklılıklar barındırmaktadır. Öncelikle imza beyannameleri kişileri temsil eder ve kurumsal nitelik taşımazlar. Ticari faaliyet alanları için beyanname değil imza sirküsü talebinde bulunmak gerekir. Fakat iki belge arasında sürekli kafa karışıklığı yaşandığından vatandaşlar bu ayrımı gözetmek zorundadır.

İmza beyannameleri kişiye özgü resmi evrak sayıldığı için yalnızca kimlik ispatı sonrası sahibine verilebilir. Bu nedenle bir başkası adına beyanname başvurusunda bulunmak ya da çıkarılan evrakı sahibi adına almak vekil işlemleri haricinde mümkün değildir. Beyannamelerin geçerlilik süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir. İmza beyannamenizi kullanacağınız alana göre 3 yıl sonra yeni bir beyanname başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.

İmza Beyannamesi Nasıl Alınır?

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu gereği imza beyannameleri noterler tarafından düzenlenir ve onaylanır. Bu sebeple vatandaşların ikametinde oldukları bölgede faaliyet gösteren noterler aracılığıyla başvuru yapması gerekir. Başvuru için gerekli evrakların listesi noterlikler vasıtasıyla edinilebilir. Ayrıca imza beyannameleri ancak vekalet sahibi kişiler tarafından bir başkası için teslim alınabilir.

Bunun dışında herhangi bir gerekçe ile kişilerin imza beyannamesi bir başkasına teslim edilemez ya da kişinin imza beyanname başvurusu başkası tarafından yapılamaz. Başvurunun ardından gerekli evrak temini yapılarak notere teslim edilir ve tarife üzerinden beyanname ücret ödemesi yapılır. Noterin onayladığı belge evrak sahibine teslim edilir.

Oldukça kısa süren işlemlerden biri olan beyanname temini aynı gün içerisinde hem başvurusunu yapabileceğiniz hem de evrak teslimi sağlayabileceğiniz bir işlemdir. Ancak bölge noterinizdeki yoğunluğu göz önüne alarak beyanname işlemleriniz için uygun zamanlama yapmaya özen göstermeniz gerekmektedir.

İmza Beyannamesi Ücreti Ne Kadar?

İmza beyannamesi almak isteyenlerin başvuru sonrasında gerekli belgeleri sunarak ücret ödemesi gerekmektedir. Noter veznelerinde resmi evraklar için yapılan ödemeler nakit olarak tahsil edilmektedir. Farklı bir ödeme yöntemi bulunmadığından imza beyannamesi almak için notere gittiğinizde belge ücretini yanınızda bulundurmanız gerekir.

Harç ödemesi yapılmayan belgelerin teslimi gerçekleştirilmemektedir. Ödemenizi yaptıktan sonra size verilen tahsil makbuzu ile imza beyannamenizi teslim alabilirsiniz. Noter işlemlerinde uygulanan ücretlendirme tarifeleri belirli bir yönetmeliğe tabidir. Her evrak veya işlem kaydının karşılığında ödenmesi gereken ücretler standart olarak uygulanmak zorundadır.

Bu sebeple bulunduğunuz bölgede yahut farklı bir noterde işlem yapmanız ödeyeceğiniz ücret miktarını etkilememektedir. İmza beyannameleri için belirlenen belge ücreti 2021 yılı için 50 TL olarak belirlenmiştir.

Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Kategoriler

Son Yazılar



Sponsorlu Bağlantılar: güzel sözler 2023 - iş fikirleri 2023 vize başvurusu