Bizi Takip Et


Bankacılık

Konut Kredisi Yapılandırma Nasıl Yapılır? Şartlar Nelerdir?

Konut Kredisi Yapılandırma

İnşaat sektöründe son dönemlerde hızlı gelişmeler yaşanmaktadır. Her ne kadar son 3 yıl tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz, ülkemizde inşaat sektöründe gerilemeye sebep olmuşsa da halen aktif olan bir sektördür. Çünkü artan nüfusa bağlı olarak, insanların kira ödemekten kurtulup konut almak ya da insanların ekonomik gelir elde etmek için ihtiyaç duydukları konut talebi her zaman devam edecektir.

Bu talepler doğrultusunda insanların bir kısmı konut sahibi olabilmek için devlet ya da özel bankalara müracaat ederek kredi veya finansman kullanmaktadırlar. Ekonomik gelişmelere bağlı olarak kullandırılan kredilerin faiz oranları değişkenlik göstermektedir. Konut almak için yüksek faiz oranlarında kredi kullanan kişilerin, ilgili bankaya müracaatları halinde eski kredilerinin kapatılarak daha düşük oranlar üzerinden kredi açılmasına konut kredisi yapılandırma denilmektedir.

Konut Kredisi Yapılandırma

Konut Kredisi Yapılandırma Şartları

Konut kredisi yapılandırılmasında en önemli hususlar; çekilen kredi tutarı, ödeme vade süresi, aylık ödeme tutarları ve faiz oranlarındaki değişikliklerdir. Yapılandırma yapmadan önce detaylı bir hesap yapılmalı ve özellikle vade oranı kısa tutulmalıdır ki ödenecek faiz oranı da azalsın. Aksi takdirde vade süresi arttıkça beraberinde faizle beraber ödenecek toplam tutarda artacaktır.

Daha önce kredi kullanan kişilerden aylık ödemelerini aksatıp ta, ödemekte zorlanan müşterilerde yapılandırma işlemini isteyebilmektedirler. Kısacası konut kredisi yapılandırması yapılacaksa eski durum ile yeni oran üzerinden yapılacak hesaplama sonucundaki tutarlar karşılaştırılarak kar-zarar durumu göz önünde bulundurularak yapılması isabetli bir karar olacaktır.

Konut Kredisi Yapılandırmanın Cezası Var mı?

Kredi çekilen bankadan farklı bir bankaya kredi yapılandırma başvurusu yapılabilmekte ve bu durumda yapılandırma cezası ödemek durumunda kalırsınız. Buradaki işleyiş şöyledir; yapılandırma için başvurulan banka tarafından kredi çekilen bankaya olan borç ödenir ve kalan anapara üzerinden % 2 oranında sizden ceza kesilir.

Bu cezaya ilaveten konut ekspertiz ücreti, dosya masrafı ve ipotek tutarları da sizden tahsil edilebilir. Bu detaylara dikkat ederek yapılandırmaya başvurmadan önce bankayla görüşme yapılırken tüm bu hususlar dikkat ederek hesap planı çıkarılması ve bu hesap sonucuna göre karlı durumda iseniz başvurunuzu yapmalısınız.

Konut Kredisi Yapılandırma

Konut Kredisi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Ekonomik krizin etkilediği ülkemizde konut kredisi faiz oranları geçtiğimiz yıllarda oldukça yüksekti, 2019 yılında bir miktar düşürüldü ve 2022 yılında ise her bir bankanın belirlediği oranlarda konut kredisi kullandırılmaktadır. En son hükümet yetkililerin yaptığı çalışmayla bazı bankalarla anlaşmalı olarak sıfır konutlarda faiz oranları 2,60-2,70 oranlarına çıkmış durumda.

Devlet yada özel bankalarının şu an konut kredisi oranları genellikle 2,60-2,70 arasındadır. Bankaların ilanlarının incelenip, yakından takip edilerek konut kredisi yapılandırma hakkında daha detaylı bilgi alınabilir. Konut kredisi yapılandırmasında yapılandırmayı yapacak bankanın dikkat ettiği huşulardan birisi de müşterinin kredi notunun yüksek olup olmadığıdır. Kredi notu yüksekse bu bir avantaj olarak değerlendirilir.

Bu yapılandırma hemen hemen tüm bankalar tarafından sürekli olarak faaldir, ancak duruma göre kredi yapılandırma talebiniz onaylayabildiği gibi red edilebilir. Bu anlamda sağlıklı bir bilgi almak için kesinlikle bankanıza başvurmanız gerekmektedir.

Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Kategoriler

Son Yazılar



Sponsorlu Bağlantılar: güzel sözler 2023 - iş fikirleri 2023 vize başvurusu