Bizi Takip Et


Pazarlama

Guerilla Marketing (Gerilla Pazarlama) Nedir? Nasıl Yapılır?

Müşterilerin işletmenizden veya markanızdan hangi beklentiler içerisinde olduğunuzu biliyor musunuz? Devamlı müşterinizin farklı ürününüze aynı oranda güven sağlayabildiğinizden emin misiniz? Bu ve benzeri sorularınızın cevabını işletmenizin pazarlama faaliyetinde saklıdır.

Pazarlama faaliyetiniz işletmenizin geleceğinizi yani piyasaya tutunup tutunamayacağını belirleyen unsurlardan biridir. Pazarlamanın tüm işletmeler tarafından önemli ve gerekli olduğunun bilicindeyiz. Bu işlev, müşteri ihtiyaçlarını karşılayan mal ve hizmetlerinizin uygun fiyat, dağıtım ve tanıtımını içeren temel yapıdır. Küreselleşen pazarlarda, gelişen teknoloji, yeni arayışlar ve buluşlar ile birlikte, tüketiciler ve müşteriler, kaliteli ürünü istedikleri zamanda ve istedikleri yerde ulaşabilmeyi, daha uygun fiyatta satın alabilme eğilimindedirler. Pazarlama stratejisi ile işletmeler, tüketici ve müşterilerine gereksinim ve beklentilerinin analizlerini yaparak hitap edebilirler.

Müşterilerimiz kim, hangi ürün ve hizmeti üretmeliyiz, ürünlerimizi nerede satışa sunulmalı, hangi fiyatlandırma yapılmalı, ürün dağıttım sistemi nasıl olmalı gibi pazarlamaya ilişkin konularda işletmeler düşünce içerisindedir. İşletmelerin müşteriye hitap etme ve kazanma sürecinde yarış halinde olduklarını biliyoruz. Fakat diğer işletmelerden fark yaratabilmek için işletmelerin farklı pazarlama stratejilere ihtiyacı vardır. Bu pazarlama stratejilerinden biri Gerilla Pazarlamadır.

Gerilla Pazarlama, bir ürünü; alışılagelmişin dışına çıkararak yenilikçi ve uygun maliyetli pazarlama yöntemleri kullanarak etkisi altına alma yöntemidir. Gerilla Pazarlama, ilk kez Jay Conrad Levison’un “Guerilla Marketing: Secret for Making Big Progits from Your Small Business” kitabında kullanılan konsept olarak görülmüştür. Gerilla Pazarlama her ne kadar büyük işletmeler tarafından tercih edilip kullanılıyor olsa da aslında ortaya çıkış amacı küçük işletmelerin küçük bütçeleri ile reklamı yaparak büyümekti. Sektörü ve boyutu fark etmeksizin, hayal gücünü katarak ve ürünü müşterilere yakınlaştırmak isteyen tüm işletmeler Gerilla Pazarlama yöntemini kullanabilir.

Gerilla Pazarlamanın Sağladığı Avantajlar

  • Düşük bütçe ile yapılabilmesi
  • Yaratıcılığınızın gelişmesi
  • Kısa sürede viral etki sağlaması
  • Geniş kitleye ulaşılabilirlik sağlaması
  • Diğer firmalar ile rekabet edebilme imkânı sağlaması
  • Eğlenceli bir deneyim sahibi olmanızı sağlaması
  • Akılda kalıcılı yüksek olması

Gerilla pazarlamanın güzel bir etkiye sahip olmasının yanında dezavantajlarının da bilinmesinde fayda var. Kısa sürede geniş kitleye ulaşılabilir fakat gerilla pazarlama, zaman alıcı bir projedir. İnsanlar arasında yayılma hızı düşük olan bir pazarlama yöntemidir.

Gerilla pazarlama yöntemi, kısa sürede viral olarak firmanızı ön planda gösterse de daha sonra bu etki yitirilebilmektedir. Burada önemli olan pazarlama sürecinin avantajlar ve dezavantajlardan oluşan bir yapı olduğunu unutmamaktır. İşletmenizin bu süreçlerin nasıl aşılacağına dair çözüm önerileri oluşturabilirsiniz.

İşletme ürün ve hizmetlerini yaratıcılık ve düşük bütçe ile tanıtımını sağlayabilir. Tanıtımınızı dış mekânda, iç mekânda veya Lansman da sağlayabilirsiniz.

Gerilla pazarlama örneklerinden bahsedecek olursak dünya genelinde işletmelerin ürünlerinin satışlarını istedikleri düzeyde gerçekleştirebilmek için bu pazarlama stratejilerini benimsemiş ve kullanmışlardır. Bunlardan bazıları;

  • Gizli Pazarlama, genel tabiri olarak ürün yerleştirme olarak bilinmektedir. Örneğin, dizide üründen bahsedilmediği hale tanıtım ürünün ön planda gösterilmesi.
  • Şablonlu Duvar Yazısı, İşlek cadde ve sokaklara çizilen reklam türüdür.
  • Sosyal Medya, günümüzde en etkili pazarlama yöntemlerinden birisidir. Kullanıcı kitlesine ulaşım açısından kolaylık sağlar.
  • Yaratıcı İlan Panoları, Yaratıcılığın üst düzeyde kullanılarak hazırlanmaları durumunda işletmeler için faydalı pazarlama aracı haline gelebilir.
  • Basamak Taktiği, insanların basamaklardan inerken dikkatli davranarak inmesi esnasında reklamların incelenme fırsatı yönünden işletmeler için tanıtım olanağı sunması yönünden iyi fikirler arasındadır.

Gerilla Pazarlama Nasıl Yapılır?

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin, gerilla pazarlama stratejisini kullanarak başarıya ulaşması için atması gereken ilk adım işletme içerisinde ürün, Pazar çevresi, reklam, rakip işletmeler ve medya konusunda bilgi tabanı oluşturulmalıdır. Oluşturulan bilgi tabanı sonrası, işletmenin diğer rakip işletmelerden farklılık yaratacak fikirlerin listesini çıkararak bir pazarlama stratejini benimsemelidir. İşletmenin ön plana çıkabileceği fikirler benimsenmelidir.

Strateji benimsenirken hedef Pazar analizi tam olarak tanımlanmalıdır. Pazarlama yöneticisi tarafından Gerilla Pazarlama takvimi hazırlanmalıdır. Bu takvimde işletmenin acil girişimleri, karar verme süreci belirlenmelidir. İşletmenin zamanlamayı en iyi şekilde kullanarak, kaliteye değer katarken hızı iyi değerlendirmelidir. İşletme kalite, zaman ve hız kombinasyonunu etkili ve verimli şekilde kullanılabilmesi, bütünlük sağlayabilmesi önemlidir.

Bu aç dan gerilla girişimci birle me odaklı olmalıdır. Pazarlama çabalarının, üretim becerilerini, bilgiyi, etkinli ini arttırma ve maliyeti düşürme yönlü olarak sürekli kullanılıp gerektiğinde kısa süreli ve geçici olarak diğer işletmelerle de paylamayı bilmelidir. Stresi bir benchmark (kıyaslama) olarak kullanmalı, stres hissettiği zaman bir şeylerin yanlış gittiğini bilmelidir.

Geçmişin farkında, geleceğe açık ama güne odaklı olmalıdır. Değişim ve gelişime uyumlu olmalı, esnekliğe, büyümeden ziyade sonuçlara ve büyümeden çok kaliteye yaşama değer vermelidir. Örenmeyi hedef almalıdır, güvenilir olmalı, çevresine de güven duymalıdır, ortaklarından, çalışanlardan, müşterilerden, tedarikçilerden yardım almalıdır. İşine duyduğu sevgi ve heyecan çalışanlarına ve müşterilerine hissettirebilmelidir. Böylece işletmenizi hedeflediğiniz konuda görebilirsiniz.

Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Kategoriler

Son Yazılar



Sponsorlu Bağlantılar: güzel sözler 2023 - iş fikirleri 2023 vize başvurusu