Bizi Takip Et


Girişimcilik

KOSGEB Destekli İş Yeri Açma Kredisi Nasıl Alınır? (Hibe Kredi)

İlk olarak KOSGEB hibe desteğinin neden verildiğini bilmemiz de fayda olacağını düşünüyorum. Neden bize bu birim iş yeri açmak için hibe veriyor hiç düşündünüz mü? Hemen ben sizlere bunun nedeni açıklayayım.

Kendi işinin sahibi olmak isteyen binlerce genç girişimciler bulunmaktadır. İşinizi kurmadan önce öncelikle kendinize sormanız gereken bazı sorular vardır. Mesela, kuracağınız iş açacağınız mekânda ihtiyaç var mıdır? Bulunduğunuz yerde başka firmalar var mıdır? Varsa, kurulan bu firmaların düzene oturma süreci nedir? İş yeri açma hayalinde bulunan fakat yeterli maddi desteği bulunmayan girişimciler için Halkbank, Ziraat Bankası gibi bankalar tarafından verilen, KOBİ bankacılığı desteği haricinde sermayesi olmayan kişiler bu kuruluşlara başvurarak işletme sermayesi temin edebiliyor.

Yeni iş yeri açmak isteyen gençlere yönelik devlet tarafından 3 farklı destek projesi sunulmaktadır. Bu destekler TUBİTAK, SYDV, Tarım ve Orman, KOSGEB, İŞKUR tarafından sağlanmaktadır. Şimdi KOSGEB nedir, avantajları nelerdir sorularının üzerinde duracağım. Açılımı Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan KOSGEB, girişimcileri destekleyen bir kurum özelliğine sahiptir. Kendi işini kurmak, ticarete atılmak isteyen kişiler için KOSGEB gibi kurumlar ortaya çıkarak, girişimcilerin yeni iş fikirleri yaratması hususunda desteklemektedir.

Kuruluş amacı ise işsizliği düşürmek ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak olan KOBİ ile iş fikrine sahip olan yeni girişimcileri doğru bir şekilde ticari faaliyete dahil etmektir. 18 yaşından büyük tüm girişimcilere verilecek olan hibe desteği bu dönem için tam 65.000 TL olarak belirlenmiştir. 30 yaşından aşağı genç girişimciler ile kadın, gazi ve şehit yakınlarına en az %10 daha fazla verilecek olan desteğe nasıl başvuru yapacağınızı peki biliyor musunuz? İşte ileri girişimcilere + 270.000 TL kadar çıkan teşvik başvuruları için bilinmesi gereken şartlar vardır.

KOSGEB’e Kimler Başvurabilir?

KOSGEB’den maalesef her iş kurmak isteyen yararlanamamaktadır. Öncelikle kişilerin kurum tarafından verilen iş kurma eğitimini alması gerekmektedir. Bununla beraber kurum tarafından üniversiteler bünyesinde gerçekleştirilen Genç Girişimci Geliştirme Programı’na da katılıp KOSGEB’e başvurulabilmektedir. Bu programdan yararlanmak isteyen girişimcilerin bazı şartlara sahip olması gerekir.

Kurum tarafından istenilen şartlar;

  • 8 yaşından büyük Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmalısınız. Üst yaş sınırı yoktur ve yabancı uyruklular bu imkanlardan yararlanamaz.
  • KOSGEB den öncesinden hibe almamış olmanız gerekmektedir.
  • Terör örgütü suçlarında habis yatmamış ve mensubu olmamanız gerekir.
  • Herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmıyor olmalısınız.

Hibe Almak İçin Temel Adımlar Nelerdir?

Peki KOSGEB destekli iş yeri açma kredisi nasıl alınır, şartları nelerdir? Birazda bu sorulara değineceğiz. Şimdi öncelikle KOSGEB’in desteklediği sektörleri bilmek gerekiyor, bunu öğrenmenin en kolay yolu da KOSGEB Nace kodları. Bu kodlar sayesinde hangi sektörde iş veya girişimcilik yapacağınızı kategorize edebilirsiniz. Başvuru süreçlerinde de bu kodlar göz önünde bulundurulmaktadır. Devamında ise “Uygulamalı girişimcilik eğitim” başvurusu yapmanız gerekmekte. Dilerseniz şimdi adın adın bunlara nasıl sahip oluruz görelim.

1. KOSGEB NACA Kodları

İş fikriniz KOSGEB tarafından desteklenen sektörler arasında yer almıyor ise hibe alamayacağınız için iş fikrinizin KOSGEB tarafından desteklenir olup olmadığına bakmalısınız. İş fikrinizin destekleniyor olup olmadığını öğrenmek için kurumun web sitesine ( https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/DesteklenenSektor ) girerek ekrana beliren NACE REV 2 KODU / SEKTÖR ADI yazan arama motoru çıkacaktır. Bu alana açmayı planladığınız iş sektörünüzü yazarak öğrenebilirsiniz.

Karşınıza fikriniz çıkıyor ise kurum tarafından destek alabileceğiniz anlamına gelmektedir. Fakat aradığınız iş fikri arama motorunda arama sonucunda karşınızda belirmiyor ise maalesef iş fikrinizin desteklenmediği anlamına gelmektedir. İş fikriniz NACE kodları arasında yer alıyor ise UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ başvurunda bulunabilirsiniz.

2. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Başvurusunun Yapılması.

KOSGEB hibe kredisi alabilmek için NACE koduna sahip olduktan sonraki aşama Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi başvurusunun yapılarak “Girişimcilik Sertifikasının” alınmasıdır. Bu eğitimi almanın iki yolu vardır. Bunlardan birincisi “uzaktan eğitim” diğeri ise “örgün eğitim”dir. Sıra beklemeden çok daha hızlı bir şekilde olduğu için” Uzaktan Eğitim” ile” Girişimcilik Sertifikası” alabilirsiniz.

  1. https://lms.kosgeb.gov.tr/ video eğitim sitesine girelim.
  2. ” GİRİŞ YAP” butonunu tıklatalım” e-Devlet ile Giriş” yap diyelim. Eğitim sitesine yönlendirme yapılacaktır.
  3. ” Öne Çıkan Eğitimlere” bölümüne tıklayarak bu bölümde karşınıza iki eğitim çıkacaktır. Menüde yer alan videoyu izleyerek tamamlamalısınız. Sonrasında oluşturulan test sorularını çözmelisiniz. Video ve testler sonrasın da” Girişimcilik Belgesi” için size bir indirme bağlantısı verilecektir.
Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Kategoriler

Son Yazılar



Sponsorlu Bağlantılar: güzel sözler 2023 - iş fikirleri 2023 vize başvurusu