Girişimcilik
İhracat Nedir? İhracat Yapmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?
İhracat nedir? Diğer bir adı da dışsatım olan ihracat bir ülkede üretilen veya farklı bir ülkeden temin edilen malın farklı ülkelere satılması işlemidir.
İhracat ülke ekonomisi için büyük bir önem arz ettiği gibi dış ticaret dengesinin en önemli faktörlerinden birisidir. İhracat döviz karşılığında yapılan bir ticarettir ve ülkeye döviz girdisinin en büyük kaynağıdır. Dış ticaret dengesinde ihracat ve ithalat birbirlerine zıt iki kavramdır ve birbirlerini sürekli dengelerler.
İhracat; yeni girişimciler için, en az maliyetle global pazarda satış yapma fırsatı sunarken küçük şirketlere de büyüme fırsatı sunmaktadır. Büyük firmalara ise kendi ülkelerinde yaşanan sorunları, farklı coğrafyalara ulaşarak aşma şansı tanımaktadır. Aynı zamanda ihracatın diğer faydaları da aşağıda belirtildiği gibidir…
İhracatın Faydaları:
- Satış ve karları artırmak
- Dünya pazarlarından pay almak
- İç pazara olan bağımlılığı azaltmak
- Pazar dalgalanmalarını dengede tutmak
- İstihdam yaratmak
Kimler İhracat Yapabilir?
Vergi numarası olan tüzel veya gerçek kişiler ihracat yapabilmektedir. Bunun için avantajlı bir şirket kurmaya ihtiyacınız olacaktır, A.Ş. veya L.T.D şirket kurmanız bu alanda sizin lehinize olacaktır.
Şirket Sahibi Olmayan Kişi Nasıl İhracat Yapabilir?
Gerçek kişi yani şirket sahibi olmayan herhangi biri aşağıdaki adımları uygulayarak ihracat yapabilmektedir
- Vergi numarasının alınması
- Muhasebeci ile çalışılması
- Gümrük müşavirine vekalet verilmesi
- Bulunduğu bölgede faaliyet gösteren bir ihracatçı birliğine üye olunması.
İhracat Yapmak için Hangi Belgeler ve Faturalar Gereklidir?
İhracat yaparken, Ürün ile ilgili her türlü bilginin beyan edilmesi için ticari faturaların düzenlenmesi gerekmektedir. Satıcı tarafından düzenlenen ticari faturalar hem Türkçe hem de alıcı ülkenin dilinde olmak üzere iki tane hazırlanmalıdır. Ticari faturalar, gerekli maliye kaşeleri ve noter tasdikleri eklenerek düzenlenmelidir.
Ticari Faturada Bulunması Gerekenler Nelerdir?
Ticari faturalarınızda bulunması gereken bilgiler ve detaylar aşağıda sırasıyla listelenmiştir. İhracat yapmak için bu faturalara kesinlikle ihtiyaç vardır ve temin etmeniz gerekmektedir.
- İhracatçı ve alıcı kişilerin bilgileri
- Tanzim tarihi
- Gönderme ve yükleme noktası
- Ürün hakkındaki bilgiler
- Ürünlerin fiyatları
- Ödeme şartları
- Teslimat şekli
- Teslimat aracının numarası.
1. Proforma Fatura
Proforma Fatura, ticari faturadan farklı olarak sadece alıcıyı bilgilendirmek için kullanılmaktadır. İhracatçı tarafından malın birim fiyatları, özellikleri ve satış koşulları bildirilir. Müşteri satın almayı kabul ederse, proforma fatura ticari faturaya dönüştürülür. Asıl fatura kesilmiş olur.
2. Orijinal Faturalar
Gümrük işlerinin kolaylaştırılması ve vergilerin hesaplanması için satış sözleşmesinin varlığını da kanıtlayan faturalardır. Orijinal fatura düzenlendiği zaman ihracatçı, banka yoluyla ithalatçıya bu faturayı göndermektedir.
3. Konsolosluk Belgesi
Yabancı ülkelere sevk edilecek olan malların menşeini belirlemeyi amaçlayan, ülke konsolosluğu tarafından onay alması gereken belgedir.
4. Navlun Fatura
CF ve CIF satışında satıcılar tarafından ödenmesi gereken faturalardır. Malın satış faturası ile mal bedelinin belirlenmesini sağlar. Fatura ve belge üzerinde “navlun ödenmiştir” ifadesinin yer alması şarttır.
5. Sigorta Belgesi
Sigorta belgesi CIF ve CI’ya uygun yapılan ihracatlar için geçerli olan belgedir. İthalat yapacak olan kişinin vereceği bilgiler ve talimatlar ile birlikte sigorta belgesi hazırlanmaktadır.
6. Koli Müfredat Belgeleri
Ürünlerin taşınma şekillerine göre kapasitesini belirten belgelerdir. Sigorta işlemlerinde bu belge kullanılmaktadır.
7. Çeki Listeleri
Malların araç ve adet bilgilerine dair hazırlanan belgeye çeki listesi denilmektedir. Sigorta şirketleri ve gümrük idaresi bu belgeyi talep etmektedir.
8. Eşya Ordinosu
Konşimentoda belirtilen malın kısmen veya tamamen çekilebilmesi için hazırlanan talimattır.
9. Bilinç
Ürünün gönderim şekline göre (uçak, gemi, tren vb.) malın taşınmak üzere teslim alındığını belirten belgelere konşimento denir. Konşimento belgesi sayesinde taşıma hizmetlerinde yükümlülük taşıyıcılara devredilmektedir.
10. Tır Karnesi
Araçlardaki malların gümrük üzerindeki teminatlarını sağlayan belgelerdir. Mal taşınması tamamlanınca karneler odalara verilmektedir.
11. Sağlık Sertifikası
İhraç edilmesi düşünülen malın sağlık şartlarına uygunluğunu belirten sertifikalardır. Ürün içeriğine göre alakalı birimlerden bu belgeler temin edilmelidir.
12. Standardizasyon Kontrol Belgesi
İhraç edilecek olan malların tüzükleri ile zorunlu standartlara uygunluğunun belirtmesi için kullanılan belgedir. Bu işlemleri gerçekleştirdiğinizde artık ihracat yapmaya hazır hale gelmişsiniz demektir.
Yorumlar