Girişimcilik
Fikirden – Hasada Girişimcilik Aşamaları

Girişimcilik aşamaları: Girişimcilik ekosistemi tıpkı canlılığın yaşam döngüsü gibi kendi içerisinde özel bir harmoniye sahiptir. Bu harmonin dilini okuyan yatırımcılar için doğa ile kurulan eşsiz uyumdan türeyen sıra dışı birliktelik, benzersiz bir maceraya başlangıcın ayak seslerini oluştur. Özellikle sınırların tamamen ortadan kalktığı yeni dünya düzeni, bir girişimin yaşam döngüsü için uçsuz bucaksız düzlükleri hazırlama konusunda son derece cömerttir.
Bu kapsamda bir girişimin yaşam döngüsü bazı durumlarda tahayyül sınırlarını bile zorlayabilme yetisine sahiptir. Günümüzde hemen her alanda duymaya alışık olduğumuz tüm başarı öykülerinin temeli de bu yaşam döngüsü içerisinde bulunan zorluklardan, güçlüklerden ve ihtişamlı tabiat olaylarından başarı ile ayrılmış düşüncelerin birer ürünüdür. Girişimcilik aşamaları içerisinde düşünce, girişimcilik ekosisteminde canlılığını koruyan en eşsiz araç olma kabiliyetine sahiptir ve bu kabiliyet girişimci tarafından en etkili şekilde kullanılmayı gerektirir.
1. Fikir: Bir Fikrin Çırpınışları
Bir girişimin yaşam döngüsü düşüncenin ilk çırpınışları ile başlar. Doğarak büyüme ve en nihayetinde olgunlaşma evresinde ise son bulur. Olgunlaşma evresi her zaman zirve olmayabilir fakat olgunlaşan bir düşünceden sonrasını tahmin etmek ya da olası durumlar hakkında fikir üretmek, yelpaze ne denli geniş olursa olsun daima kısır kalacaktır.
2. Fikirden Düşünceye: “Girişimin İlk Kıvılcımı”
Düşüncenin olgunlaşarak bir fikir haline gelmesi ise tamamen onun komplike bir yapıya sahip olması ile ilintilidir. Yani en basit anlamıyla girişimcilik ekosistemi içerisinde kendine yer edinmek isteyen düşünce, tüm statikleri zorlar ve -20 dereceye rağmen çiçek açan bir ağaç gibi kendi küllerinden özgün bir girişim başlatır. Buna girişimin ilk kıvılcımı denmektedir.
3. Fikrin Düşünce ile Kurduğu Harmoni
Bir girişim yaşam döngüsü içerisinde soyut adımların sonlandığı evre ise fikrin düşünce ile benzersiz bir uyum kurmayı başarmasıyla başlar. Söz konusu uyum kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi arkasında yatan dahice bir düşünüm, fikir ve düşüncenin birbirleriyle oluşturması gereken uyumu sistematik olarak dizayn edebilir.
4. Tohum: Düşünceden Gerçeğe: “Kıvılcımın Aleve Dönüşmesi”
Girişimcilik ekosistemi içerisinde kendisine gerçek ve fiziki anlamda yer bulmak isteyen düşüncenin dönüp dolaşıp uğrak noktası, belli başlı risklerin alınarak ilk adımın atılmasından geçer. Dolayısıyla girişimcinin en çok cesarete ihtiyaç duyduğu bu aşamada gerekli istatistikler ve analizler şimdiye dek yapılmış olmalı ve tüm bu verilerden elde edilen sonuçlar uygulanmaya hazır hale gelmelidir.
5. Fidan: Pazara Giren Devin Ayak Sesleri
Düşüncenin deve dönüşmesi ve her şeyi ayaklar altına alabilecek güce erişmesi, tamamen girişimcinin hayal gücü ve alabileceği riskler ile ilişkilidir. Fazlaca risk almak her zaman başarı konusunda anahtar olmayacağı gibi hiç risk almamanın başarıya ulaşmak için hiçbir adım atmamak anlamına geldiği de akıldan çıkarılmamalıdır.
6. Oryantasyon ve Pazara Uyum
Girişimcilik ekosistemi vahşidir ve burada hayatta kalmak isteyen girişimlerin bu vahşi tabiata ayak uydurmaları ilk kuraldır. Tanıtım, pazarlama, reklam, AR-GE ve PR gibi teknikler tam da bu aşamanın ürünüdür. Olgunlaşan, kendine fiziki bir bedende yer bulan düşünce artık geniş kitlere ulaşma arzusundadır.
7. Pazarın Yeni Figürü
Gerekli olan reklam, tanıtım ve pazarlama çalışmalarının gerçekleştirilmesi ile birlikte bir girişimin yaşam döngüsü içerisinde son derece önemli bir eşik aşılmış olacaktır. Bu eşik tanınırlığın artması ve markalaşma sürecinde en uygun zeminin inşa edilmesidir. Güçlü sloganlar ve geniş kapsamlı özgün çalışmalar girişimin büyümesini sağlayacaktır.
8. Olgunlaşan Girişim İçin Yeni Düzen
Girişim ekosistemi içerisine girmek kadar orada hayatta kalarak sürdürülebilir olmak da önemlidir. Sürdürülebilir olmak için ise yeniliklere ayak uydurmak birinci kuraldır ve yeni girişimin ayak uydurması gereken en temel dinamik, tamamen kendisidir. Genişlemek isteniyorsa iç dinamikler en efektif şekilde genişlemeye uygun biçimde hazırlanmalıdır. Yeni fikirler, doğru çalışma ekipleri ve yenilikçi teknikler bu aşamanın ürünüdür.
9. Ağaç/Hasat: Sınırların Kaldırıldığı Yeni Bir Dünya
Sınırların kaldırıldığı yeni bir dünyaya merhaba demek isteyen bir girişimin yaşam döngüsü en uç noktaya ulaşmıştır. Bir kıvılcımdan cereyan eden girişim artık global pazarda söz sahibi olmaya adaydır. Her ne kadar bu durum zirve nokta gibi görünüyor olsa da henüz her şeyin keşfedilmediği bir evrende zirvenin olduğunu söylemek tamamen doğru sayılmaz.
Beğenebilirsin

Borsa İstanbul Ne Zaman ve Saat Kaçta Açılıyor?

Borsa Eğitimi Giriş: Borsa Eğitimi Nasıl Olmalı?

Influencer Videoları Kişisel veya Ticari Kullanım İçin Nasıl Kaydedilir?

Sıfırdan Kendi İşini Kurmak İçin Tavsiyeler

Vade Hesaplaması Nedir? Nasıl Yapılır?

10 Bin, 50 Bin ve 100 Bin TL Sermaye ile Yapılabilecek İş Fikirleri

Dava Açma Ücreti ve Dosya Masrafları Ne Kadar?

Sizi Kolaylıkla Zengin Edebilecek En Karlı 27 İş Fikri

Hızla Gelişen ve En Karlı Yatırım Yapılacak 14 Sektör

Para Kazandıran Uygulamalar! Gerçek Kazanç Sağlayan 12 Uygulama

Motokuryeler için Dönün Noktası Olan Girişim PaketTaksi’nin Hikayesi

Hafta Sonu İzleyebileceğiniz 5 Yeni Film Önerisi

Nef Yapı’nın Başarı Hikayesi

Sadettin Saran ile Saran Holding’in Hikayesi

Yorumlar