Yatırım
Dünyanın En Büyük İşlem Hacmine Sahip 10 Kripto Parası

Teknolojinin gelişmesiyle günümüzde ekonomiyi yakından takip edenler de ikiye bölündü: Bir yanda geleneksel para birimlerini savunanlar, diğer yanda geleceği Bitcoin gibi kripto para piyasalarında görenler… 2009’da Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan Bitcoin, ilk merkeziyetsiz kripto paradır. O zamandan beri birçok farklı kripto para ortaya çıkmıştır. Bitcoin dışındaki kripto para birimlerine genel olarak altcoin denilir. Günümüzde kripto para birimleri pek çok kişi tarafından duyulmuş, devlet başkanlarından dev şirketlere kadar herkesin çok fazla dikkatini çekmiş durumdadır.
Yaklaşık üç yıldır sessiz ilerleyişini sürdüren kripto para piyasası 2020’nin son çeyreğinde geçtiğimiz günlerde yeniden hareketlenince dikkatler bir kez daha buraya yöneldi. Kripto paranın ne olduğuna dair pek çok insan araştırma yapmaktadır. Kripto para işlemleri güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakitte alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış sanal unsur olarak karşımıza çıkmıştır. Herhangi bir devlet tarafından üretilen bir para birimi değildir. Merkezi para ve bankacılık sistemlerine bağlı değildir (merkezsizdir).
Birileri tarafından yönetilmez. Klasik yollarla üretilmez, kazanılmaz ve takas edilmez. Taklidi neredeyse imkansızdır. Fiziki bir nesne de değildir. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal dövizdir. Kripto para birimi, varlıklar arasında sermaye yaratmayı ve aktarmayı düzenlemek için gelişmiş matematik kullanır.
Uzmanlar, kripto paraların toplam piyasa değerinin önümüzdeki yıllarda 1-2 trilyon dolara kadar çıkabileceğini tahmin etmektedirler. Kripto paraların çalışma prensibini anlayabilmek için öncelikle, “kripto/kriptoloji” kavramlarını bilmek gerekiyor. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir.
Özel bir şifreleme yöntemi olan Kriptoloji, çeşitli iletilerin, yazıların belli bir sisteme göre şifrelenmesi, bu mesajların güvenlikli bir ortamda alıcıya iletilmesi ve iletilmiş mesajın deşifre edilmesidir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan güvenlik açığının da taşıdığı önem ortaya çıkmaktadır. Kriptoloji = Kriptografi + Kriptoanaliz. Kriptoloji bilimi kendi içerisinde iki farklı branşa ayrılır.
Bunlar Kriptografi; şifreli yazı yazma ve Kriptoanaliz; şifreleri çözme ya da analiz etmedir. Kriptografi Yunanca gizli anlamına gelen “kriptos” ve yazı anlamına gelen “graphi” dan türetilmiştir. Kriptoloji ise şifre bilimidir. Kriptografi bilgi güvenliği ile uğraşır, Kriptoanaliz güvenli bilginin kırılması başka bir deyişle kriptografinin tam karşıtıdır. Kripto analistler genelde şifre çözmeye dayalı çalışırlar. Kriptoloji bir matematik bilimidir ve genelde sayılar teorisi üstüne kuruludur.
Kriptoloji Nasıl Çalışır?
Kriptoloji algoritmaları, matematiksel fonksiyonlardan oluşur. Örneğin Sezar şifresinde A harfi yerine D, B harfi yerine E kullanılmıştır. Bu da demek oluyor ki algoritma gördüğü her harf yerine alfabede ona karşılık gelen harfin üç ilerisindeki harfi getirerek şifrelenmiş (kriptolu) metni oluşturmuş oluyor. Kendinden önceki her işlemi kaydeden bir teknolojiye sahip olan kripto para, yaptığınız işlemi sahip olduğu dijital ağ üzerinde kontrol eder ve ağda bulunan her kullanıcı açık bir şekilde işleminizi onaylar.
Onaylanan işleminiz asla kaybolmaz, değiştirilemez ve sahip olunan tüm hesapların bilgileri mutlaka bir sonraki bloga aktarılır. Burada blokların her birini bir kayıt defteri olarak düşünebilirsiniz. Bu yüzdendir ki kripto paralar (varlıklar) hem herkese açık hem de bir o kadar güvenlidirler.
Şimdi sizlerle dünyanın en büyük işlem hacmine sahip kripto paralarını inceleyelim;
- Bitcoin- 345,1 milyar dolar
- Ethereum- 70,2 milyar dolar
- XRP- 30,8 milyar dolar
- Tether- 18,6 milyar dolar
- Bitcoin Cash- 6,6 milyar dolar
- Chainlink- 6,3 milyar dolar
- Litecoin- 6 milyar dolar
- Cardano- 5,3 milyar dolar
- Polkadot- 3,3 milyar dolar
- Binance Coin- 3,8 milyar dolar
BİTCOİN: Piyasa değeri 345,1 milyar dolar olan BİTCOİN 2009 yılında ortaya çıkmıştır. BTC kısaltmasına sahip olan BİTCOİN, ortaya çıkan ilk kripto para olma özelliğine sahiptir. Üretilme amacı, iki finans merkezi arasında yapılan alım ve satım işlemlerinin aracı olmadan, kardan pay kaybedilmeden ve harcamaların minimumda tutulmasını gerçekleştirmek.
ETHEREUM: Piyasa değeri 70,2 milyar dolar olan ETHEREUM 2015 yılında ortaya çıkmıştır. ETH kısaltmasına sahip olan ETHEREUM, 2015 yılında resmi olarak başlatılan blok zinciri olma özelliğine sahip bir kripto paradır. Ara ürün sayısını azaltarak gereksiz maliyetleri ortadan kaldırmayı ve madencilere çok daha büyük karlar sunmayı hedefliyorlar.
XRP: Piyasa değeri 30,8 milyar dolar olan XRP 2013 yılında ortaya çıkmıştır. Piyasa ismi ile aynı olan XRP kripto para, ödeme platformlarından daha hızlı, daha az maliyetli, daha güvenli ve ölçeklendirilir bir alternatif olarak oluşturulmuştur.
TETHER: Piyasa değeri 18,6 milyar dolar olan TETHER 2015 yılında ortaya çıkmıştır. USDT kısaltması ile anılan Tether kripto para birimi, ABD Dolarına sabitlenerek oluşturulmuş bir kripto para birimidir. Kripto para biriminden farklı olarak bir merkeze ve destek alanlarına sahiptir.
BİTCOİN CASH: Piyasa değeri 6, 6 milyar dolar olan BİTCOİN CASH 2017 yılında ortaya çıkmıştır. BCH kısaltması ile anılan Bitcoin Cash kripto para birimi, Bitcoin ’in 8 katı olduğu için madencilik yapmak isteyenlere çok daha geniş avantajlar sunuyor.
CHAİNLİNK: Piyasa değeri 6,3 milyar dolar olan CAHİNLİNK 2017 yılında ortaya çıkmıştır. LINK kısaltması ile anılan Chainlink ağı, dünyadaki tüm blok zincirlerini ve kripto para borsalarını birleştirmek amacıyla oluşturulmuştur
LİTECOİN: Piyasa değeri 6 milyar dolar olan LİTECOİN 2013 yılında ortaya çıkmıştır. LTC kısaltması ile anılan Litecoin, ilk kez eski bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından 2001 yılında oluşturulmuştur. Bitcoin’e göre daha hafif bir para birimi olması için oluşturulmuştur.
CARDANO: Piyasa değeri 5,3 milyar dolar olan CARDANO 2017 yılında ortaya çıkmıştır.
POLKADOT: Piyasa değeri 3,3 olan POLKADOT 2020 yılında ortaya çıkmıştır. DOT kısaltması ile anılan Polkadot kripto para projesinin en önemli amacı kripto para borsalarında bulunan tüm blok zinciri ağlarının birlikte çalışmasını sağlamaktır.
BİNANCE COİN: Piyasa değeri 3,8 milyar dolar olan BİNACE COİN 2017 yılında ortaya çıkmıştır. BNB kısaltması ile anılan, BEP2 kripto para birimi ile bire bir orana sahip olan Binance Coin, kripto para borsası Binance üzerindeki alışverişlerde kullanılıyor.
Beğenebilirsin

Borsa Eğitimi Giriş: Borsa Eğitimi Nasıl Olmalı?

Influencer Videoları Kişisel veya Ticari Kullanım İçin Nasıl Kaydedilir?

Sıfırdan Kendi İşini Kurmak İçin Tavsiyeler

Vade Hesaplaması Nedir? Nasıl Yapılır?

Borsada Piyasa Yapıcısı Kimdir? Nasıl Çalışır? Rolleri Nelerdir?

10 Bin, 50 Bin ve 100 Bin TL Sermaye ile Yapılabilecek İş Fikirleri

Dava Açma Ücreti ve Dosya Masrafları Ne Kadar?

Sizi Kolaylıkla Zengin Edebilecek En Karlı 27 İş Fikri

Hızla Gelişen ve En Karlı Yatırım Yapılacak 14 Sektör

Para Kazandıran Uygulamalar! Gerçek Kazanç Sağlayan 12 Uygulama

Motokuryeler için Dönün Noktası Olan Girişim PaketTaksi’nin Hikayesi

Hafta Sonu İzleyebileceğiniz 5 Yeni Film Önerisi

Nef Yapı’nın Başarı Hikayesi

Sadettin Saran ile Saran Holding’in Hikayesi

Yorumlar