Bizi Takip Et


Meslekler

Ekonomist Nedir? Nasıl Olunur?

Son dönemde dünyada ekonominin ve finansal tüm araçların tek bir merkeze doğru yönelmesi ekonomistlerin global finansal düzen içerisinde önemini bir kat daha arttırmıştır. Doğru finansalar veriler üzerinden ekonomik tahminler yapma, izlenceler oluşturma ve yorumlama sanatını icra edenlere ekonomist deniyor olmakla birlikte pek çok kimse tarafından ekonomist nedir? nasıl olunur? Sorusu merak edilmektedir.

Ayrıca ekonomist ne iş yapar? sorusu da yine büyük oranda televizyonlar ve iletişim araçlarında toplumu bilgilendiren ekonomistlerin ön planda olması sebebiyle pek çok kimse tarafından merak edilen sorular arasında yer alır. Bu bağlamda ekonomist nedir? sorusuna cevap vererek, global finansal politikalarının en efektif şekilde değerlendirilebilmesi ve matematiksel zemine oturtulmuş analizlerin yapılabilmesi için ne yapılması gerektiği anlaşılmalıdır.

Ekonomist Nedir?

Ekonomist nedir? sorusu ile başlamak gerekirse ekonomist; finansal analiz, finansal yetenek, finansal risk yönetimi, raporlama bankacılık ve diğer finans araçlarında uzman olan, bu alanda eğitim almış, kişisel beceriler eşliğinde ekonominin tarihsel izlencesine hakim olan kimselere denmektedir.

Ekonomist ne iş yapar? sorusuna bir cevap aramak gerekiyorsa, ekonomistlerin özel ve devlet olmak üzere oldukça geniş kapsamda pek çok farklı görevi üstlenebildikleri görülecektir. Özellikle finansal araçların globalleştiği günümüzde ekonomistlerin evrensel nitelikleri taşıması da zorunlulukla gereklidir.

Ekonomistte Bulunması Gereken Özellikler

Ekonomist olmak için bazı kişisel beceriler ve uzmanlık eğitimi gerekir. Akademiler bu alanda temel bilginin oluşmasını sağlayacak biricik araçlar olmakla birlikte kişisel olarak sahip olunması gereken yetkinlikler ekonomi ve finans alanında önemli düzeyde başarının elde edilmesini doğrudan sağlar.

Bu bilgiler ışığında ekonomist olmak için gerekenler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Sayısal ve matematiksel düşünebilme yeteneğinin bulunması
  • Sayılar ve matematiksel formüllerin hızla kavranabilmesi
  • Ekonomi bilimi ile doğrudan ilintili olan yan bilimlere karşı ilgili olmak. Bunlar arasında sosyoloji, hukuk, siyaset, felsefe ve benzeri bilimler bulunmaktadır.
  • Ticari bilinç sahibi olunması ve yüksek düzeyde özgüven
  • Akademinin en önemli getirisi olan akademik araştırma ve soruşturma yetisi
  • Stres yönetimini sağlayabilecek düzeyde lider ruha sahip olmak

Başarılı bir ekonomist olmak için temel olarak bu yeterliliklerin bulunması gerekir.

Ekonomistlerin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Ekonomist ne iş yapar? sorusu bağlamında ekonomistlerin görev ve sorumluluklarının sınırlarını çizmek gerekirse;

  • Piyasalar ve ekonomi üzerinde genel varsayımlar geliştirmek, analiz yapmak ve istatistikleri okumak
  • Yapılan araştırmalar sonrasında grafik, tablo, veri ve benzeri finansal araçların oluşturulması
  • Yaşanan ekonomik ve finansal sorunlara karşı etkili çözüm önerileri üretmek
  • İstatistikler ve veriler ışığında tercih edilecek seçenekleri belirlemek ve bu seçenekler arasında doğru bir yönlendirme yapmak
  • Matematik biliminin üretmiş olduğu formülleri ekonomiye, finansa ve yaşamın kendisine uyarlamak

Ekonomist ne iş yapar? sorusuna tüm bu cevapların dışında bir de akademi içerisinde iktisat, işletme, ekonometri, maliye gibi bölümlerde öğrencilere modern tekniklerin ve klasik yaklaşımların aktarılması da bulunmaktadır.

Ekonomist Nasıl Olunur?

Ekonomist nasıl olunur? Merak edenler için ekonomist olmanın temel yönteminin belirtilen akademik programlar ışığında üniversite eğitimi alınması gerektiğini söylemek mümkündür. Bunun dışında alaylı olarak tabir edilen ve ekonomistlerin ise kişisel ilgi ve beceriler ile bu pozisyona gelebildikleri de belirtilmelidir. Dolayısıyla üniversite eğitimi bu noktada en temel belirleyici olacaktır.

Aynı zamanda ekonomist nerede çalışır? Sorusu da yine hayalini finans ve ekonomi alanında gerçekleştirmek isteyenlerin en merak ettiği konular arasındadır. Bu bağlamda ekonomistlerin belirtilen görev tanımları içerisinde devlet ya da özel sektör kapsamında son derece geniş bir çalışma alanı olduğu belirtilmelidir.

Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Kategoriler

Son Yazılar



Sponsorlu Bağlantılar: güzel sözler 2023 - iş fikirleri 2023 vize başvurusu