Bizi Takip Et


Girişimcilik

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Şartları Nelerdir?

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği

Devlet destekli mantar yetiştiriciliği nasıl yapılır? Sorusu pek çok çiftçi tarafından merak edilen bir konudur. Kişilerin yeterli şartlara sahip olması ardından devlet destekli mantar yetiştiriciliği işlemlerine başlanabilir. Devlet destekli mantar yetiştiriciliği için çeşitli devlet kurumları ile işbirliği yapılarak çalışmalar başlatılabilir. Bayilik almak, kredi almak, eğitimler sonrasında başvuru yapmak gibi çeşitli opsiyonlar arasından yapılan tercihler ile kişi mantar yetiştiriciliği konusunda yol haritası belirleyebilir.

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği

Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 

Sektöre yeni yeni giriş yapmak isteyen kişiler ise devlet destekli mantar yetiştiriciliği programı ile çeşitli başarılar elde edebilir. Akdeniz topraklarında sıklıkla yetiştirilmesi tavsiye edilen bu besin kaynağı pek çok kişi için kazanç kaynağı olabilir. Mantar yetiştiriciliği destekleri şu şekildedir:

  • Ziraat Bankası aracılığı ile düzenlenen 2.500.000 TL oranında faizsiz kredi fırsatı sunulur. Ziraat Bankası aracılığı ile sunulan bu kredi fırsatı 72 ay vade seçeneği ile geri ödenir.
  • TKDK’ye bağlı olarak destek almak isteyen kişiler ise %65 oranında bir yardım ile çeşitli başvuruları başlatabilir.
  • KOSGEB desteklerinde ise nace kodları bünyesinde bir destek ortaya konur.

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği Başvuru Şartları Nelerdir?

Mantar yetiştiricisi olarak çeşitli girişim faaliyetleri başlatmak isteyen kişiler devlet desteği alarak bu süreçte çeşitli kolaylıklar elde edebilirler. Bu noktada dikkat edilmesi gereken devlet destekli mantar yetiştiriciliği başvuru şartları şu şekildedir:

  • Başvuru sahibinin araziye sahip olması şartı aranır.
  • 18 yaşını doldurmuş ve 65 yaşını geçmemiş olması gerekir.
  • Daha önce herhangi bir proje kapsamında devlet desteği alınmamış olmalıdır.
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gerekir.
  • Devlet destekli mantar yetiştiriciliği için 100 metrekare alandan yıllık olarak en az 20 kompost ve 3 katlı ranza sisteminin kurulu olması şartı aranır.
  • Proje kapsamında beyaz şapkalı kültür mantarı ile istiridye mantarının yetiştirilmesini kabul etmek gerekir.
  • Aktif vergi borcunun olmaması gerekir.
  • Mevcut arazide higrometre, vantilatör, termometre, sırt pompası ve aspiratör gibi ürünlerin teminini sağlamak gibi detayların sağlanması ardından başvuru yapılarak devlet desteği almaya hak kazanılabilir.

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mevcut şartların sağlanıyor olması halinde devlet destekli mantar yetiştiriciliği için maddi yardım alınabilir. Pek çok kişinin başvuru yapabileceği bu sistem ile kişiler istiridye ya da kültür mantarı yetiştirerek yeni bir pazar oluşturabilir. Devlet destekli mantar yetiştiriciliği yapım aşamaları şöyledir:

  • IPARD-2 programlarının destekleri ile TKDK kapsamında sunulan devlet destekleri elde edilebilir. Mevcuttaki hibe destekleri %65 oranlarına kadar sağlanarak kişilere önemli bir yarar sunar.
  • Türkiye’nin çeşitli pek çok bölgesinde yer alan toplamda 42 adet ile devlet destekli mantar yetiştiriciliği programı açılır.
  • Ziraat Bankası kapsamında sunulan kredi ile destek almak isteyen kişiler gelir belgesi sunarak başvuru yapmalıdır. Mevcut borcun ödenememesi halinde ipotek için kullanılabilecek bir tapu sunulabiliyor olmalıdır. Kredi oranı yüksek olduğu için kefil de gereklidir.
  • Nace kodu üzerinden işlem başlatmak isteyen kişiler ise girişimcilik eğitimi alarak başvuru yapmalıdır. İlgili eğitim için e-devlet platformu üzerinden başvuru oluşturulabilir. Bu sistem KOSGEB bünyesinde olduğu için KOSGEB kaydı ile hareket edilir. KOBİ beyanname dolumu ile ilgili başvuru gerçekleştirilebilir.

Tüm bu işlemler ardından Doğa Mantar, Güney Grupsan, Ege Mantar, Zirve Mantar gibi çeşitli pek çok mantar firması üzerinden bayilik alarak da süreç takibi sağlanabilir. Devlet destekli mantar yetiştiriciliği noktasında çeşitli opsiyonlar sunulmuş olup kişiler kendi bilgileri ve bütçeleri doğrultusunda seçimler yapmalıdır. İlgili prosedürlerin tamamlanması ardından başvurular sonuçlandırılır.

Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Kategoriler

Son Yazılar



Sponsorlu Bağlantılar: güzel sözler 2023 - iş fikirleri 2023 vize başvurusu