Meslekler
Biyoteknolog Olma Şartları! Görevleri ve Maaşı

Biyoteknolog, biyoteknoloji ile uğraşan kişiye verilen meslek adıdır. Biyoteknolog, daha çok tarımsal faaliyetlerin ve insan yaşamının kalitesini güçlendirmeyi amaçlayan; organizmaların kimyasal ve fiziksel özelliklerini ortaya çıkarmak için analiz yapan bir meslektir.
Biyoteknolog Olma Şartları
Biyoteknolog olmak için, üniversitelerin ilgili fakültelerinde biyoteknoloji mezunu olmanız gerekmektedir. Biyoteknoloji bölümü, diğer bilim alanlarıyla yakından ilişkili bir alandır. Bu nedenden dolayı biyoteknolog olmak isteyen bireylerin gerekli araştırma ve analiz bilgisine sahip olması gerekmektedir.
Ayrıca bir biyoteknolog, raporlama becerisine sahip olmalı, detaycı, titiz ve dikkatli olmalıdır. Yüksek sorumluluk bilincine sahip olan kişilerin bu mesleği yapmaları daha uygundur. Biyoteknologlar, ilaç firmaları, üniversiteler, araştırma-test laboratuvarları, hastaneler, gıda üretim şirketleri ve tarım sektörü gibi birçok farklı alanda çalışabilirler.
Biyoteknolog Görevleri
Biyoteknologlar, hücre, doku, kan örneği, canlı organizma gibi örnekleri toplar ve incelerler. Ayrıca biyoteknologlar, bilimsel bir problemi çözmek amacıyla laboratuvar ortamında canlı organizmaları veya biyomoleküler süreçleri kullanarak deneyler oluştururlar. Bu deneyleri yürütürler ve sonuç almak amacıyla farklı yöntemlerden yararlanırlar.
Elde edilen sonuçları analiz ederler ve bulguları kayıt altına alırlar. Biyoteknologlar, akrabalıkların ve soy ağaçlarının belirlenmesinde DNA dizisine dayalı çalışmalar yürütmekte, buna benzer hizmetleri de sunmaktadır. Bunun yanı sıra GDO analizi ve benzer analizleri biyoteknologlar gerçekleştirmektedirler. Dahası, her çeşit canlıdan DNA, plasmid, RNA izolasyonlarını gerçekleştirirler ve gen transfer yöntemlerini standart hale getirirler.
Aynı zamanda bir biyoteknolog, malzeme ve biyolojik numuneleri işlemek için kullanılan ekipmanlara hâkim olmalı ve bu ekipmanların bakımını gerçekleştirmelidir. Biyoteknolojideki teknolojileri yakından takip ederek, yeni teknikler, ürünler, fikirler veya uygulamalar geliştirmelidir.
Biyoteknolog Maaşları
Biyoteknolog maaşları, kişinin çalıştığı kurum ve tecrübesine göre değişmektedir. Biyoteknologlar, hem devlet kurumlarında hem de özel kurumlarda çalışabildikleri için maaşları arasında da farklılıklar söz konudur. Kamu kurumlarında maaş özel sektöre göre daha düşüktür. Ancak göreve yeni başlayan biyoteknologlar, kamu kurumlarında, özel sektöre göre daha fazla maaş almaktalar.
Yeni başlayan biyoteknologların maaşları ortalama olarak yaklaşık 38.000 – 45.000 TL arasındadır. Beş yıllık deneyimi olan kişilerin ücretleri de daha fazla olmaktadır. On yıl ve üzeri deneyime sahip olan kişilerin maaşları ortalama olarak yaklaşık 120.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Beğenebilirsin

Borsa İstanbul Ne Zaman ve Saat Kaçta Açılıyor?

Borsa Eğitimi Giriş: Borsa Eğitimi Nasıl Olmalı?

Influencer Videoları Kişisel veya Ticari Kullanım İçin Nasıl Kaydedilir?

Sıfırdan Kendi İşini Kurmak İçin Tavsiyeler

Vade Hesaplaması Nedir? Nasıl Yapılır?

10 Bin, 50 Bin ve 100 Bin TL Sermaye ile Yapılabilecek İş Fikirleri

Dava Açma Ücreti ve Dosya Masrafları Ne Kadar?

Sizi Kolaylıkla Zengin Edebilecek En Karlı 27 İş Fikri

Hızla Gelişen ve En Karlı Yatırım Yapılacak 14 Sektör

Para Kazandıran Uygulamalar! Gerçek Kazanç Sağlayan 12 Uygulama

Motokuryeler için Dönün Noktası Olan Girişim PaketTaksi’nin Hikayesi

Hafta Sonu İzleyebileceğiniz 5 Yeni Film Önerisi

Nef Yapı’nın Başarı Hikayesi

Sadettin Saran ile Saran Holding’in Hikayesi

Yorumlar