Bizi Takip Et


Girişimcilik

Bir Girişimde Dikkat Edilmesi Gereken 11 Önemli Şey

Girişimcilik özellikle de Türkiye’de son yıllarda bir tık daha ön plana çıkmaya başlamış olan bir iş durumuna geldi. Öyle ki Korona virüsü döneminin başından son anına kadar devamlılık sağlayacağı belli olan belli başlı mum yapmak, takı tasarlamak gibi girişimcilik faktörleri ile gün geçtikçe gözlere çarpar durumda.

Her ne kadar kendi işini kurmanın özgünlüğü ve özgürlüğü tartışılamaz bir güzelliğe sahip olsa da girişimcilik dediğimiz işlem düşünüldüğü kadar basit değildir. Ki öyle ki girişimcilik hakkında ücretli ya da ücretsiz bir sürü sertifika da verilmektedir. Bugün sizler için yeni bir girişime adım atmak isteyenlerin mutlaka dikkat etmesi gereken maddelerden bahsedeceğim. İyi okumalar!

1. Sektörünüzü Doğru Seçin

Birçok sektörü seçme şansınız bulunmakta ama her zaman sizin için hem yapmaktan keyif alabileceğiniz hem de ilerleyen zamanlarda vazgeçmeyi düşünmeyeceğiniz bir sektörü seçmek zorundasınız. Mesela takı tasarlamayı seviyorsanız o yönde ilerlemeniz gerekmektedir ya da heykel yapmayı seviyorsanız o yönden ilerlemeniz gerekmektedir. Her zaman olarak sektörünüzü seçerken ilerleyen zamanlarda ben bundan sıkılır mıyım diye kendi kendine düşünerek bulmanız gerekmektedir.

2. Zamanı İyi Değerlendirin

Zaman dediğimiz şeyi ne durdurabilir ne de geriye alabiliriz, öyle bir değerlendirmemiz gerekir ki gün içinde de bir sonraki günde de kusursuzluk sizinle birlikte gelir vaziyette olsun. Kendi işinizi kurarken de en çok hesaplama yapmanız gereken unsuz zamandır. İlgilenmekte zorunlu olduğunuz milyonlarca detay bulunmaktadır ve bu detaylara bakarken rakip işletmelerin sizin önünüze sadece iyi bir şekilde zamanlarını kullanmalarıyla geçmelerine izin vermemelisiniz. Düzenli bir rutininiz oluncaya kadar kendi eğlencelerinizden kısmanız gerektiği gibi, gereksiz aktivitelerden de kaçınmanız gerekmektedir. Kendiniz için süreklilik halinde boş vakitler yaratarak işletmeniz için en küçük detaya kadar düşünmeniz gerekmektedir. Bu yüzden zamanınızı asla boş şeylere harcamamaya özen gösterin.

3. Mükemmel Olması İçin Beklemeyin

Tasarlamış olduğunuz ürünleri satışa çıkartmak için mükemmel olmasını beklemeyin. Yani bundan kast ettiğim şey kırılma ihtimali olan ürünlerinizi değil ama üzerinde sürekli olarak eklemeler ya da çıkartmalar yapabileceğiniz ürünlerinizi satışa koyun. Eğer bir şeylerin mükemmel olmasını beklemeye devam ederseniz rakipleriniz sizin önünüze geçecektir ve sizi seçmesini düşündüğünüz müşteri kitlesine çoktan sahip olmuş olacaktır.

4. Rekabetten Kaçmayın

Hangi sektör içerisinde olursanız olun rekabet her zaman hayatın bir ana kuramı gibi sizi takip eder. Bu korkulması gerekilen bir şey değil aksine yaptığınız işin üstüne daha da çok düşmenizi sağlayacak bir konudur. Projenize ve kendinize her zaman emin adımlar atarak ve güven içerisinde tutarak ilerleyin. Gün geçtikçe geliştirmeye başladığınız iş modeliyle, sunduğunuz hizmetler ya da indirimler çerçevesinde ve müşterilerinizin destekleriyle bu rekabetlerden kolayca sıyrılarak iyi bir yere gelebileceğinizi her zaman hatırlamakta fayda vardır.

5. Melek Yatırımcı Bulun

Küçük işletmenizin reklamını yapabilecek, ürünlerinizi tanıtabilecek ve size destek olabilecek bir insan bulmak her zaman size ek müşteri sağlayacaktır. Bu da şu anlama gelmektedir ki; kitlesi sağlam olan bir influncer ya da fenomenden destek alabilirsiniz ya da küçük işletmelere yardım eli uzatan firmalarla konuşabilirsiniz.

6. Müşterileriniz İsteklerine Kulak Verin

Müşterileriniz sizler için her zaman daha fazla ışık kaynağıdır. Bu da şu demek oluyor; müşterileriniz bir ürününüz hakkında eksik ya da fazla bulduğu her şeyi gözlemleyin ve gerekli notlar çıkartın. Eksik bulduğu kesimlerde eklemeler yapın ve fazla gördükleri kesimlerde de çıkartmalar yaparak kendi şirketinizi ve ürününüzü kusursuz bir hale getirin.

7. Devamlı Müşteri Sağlayın

Sizi ve ürünlerinizi seven, devamlı olarak çevresindeki insanlara öven müşterileri elde etmeniz gerekmektedir. Bunları elde ederken belki paketlemede bulundurduğunuz özenle belki de paketleme içerisine koymuş olduğunuz küçük hediyelerle elde edebileceğiniz gibi küçük notlarınızdaki sempatiklik ile de bunu sağlayabilirsiniz.
Ayrıca ürün kalitesi ve fiyatlandırmalar da devamlı olarak müşteri elde etmenize neden olacaktır.

8. Fiyatlandırmada Dikkatli Olun

Evet, yeni ürünler hazırlarken tonlarca para harcıyorsunuz ama o parayı birden elde etmeye çalışmak yerine size küçük çaplı karlar elde ettirecek fiyatlandırmalarda bulunun. Piyasada ürününüze benzer ürünleri güzelce araştırın ve fiyatlarına bakının; onlara ne çok yakın ne de çok uzak rakamlar arasında bir tercih edin. Düzgün bir fiyatlandırma ile rakiplerinizin de önüne geçebilirsiniz, müşterilerinizi de hızlıca kazanabilirsiniz.

9. Satış Tekniklerine Bakın

Eğer ki mobil bir uygulama üzerinden satış yapıyorsanız, satış yapabileceğiniz başka mobile ya da online uygulamaları detaylıca araştırın. Uygulamaların kesecekleri komisyonları iyice öğrenin, sizin o uygulama üzerinde yapabilecek olduğunuz indirimleri ya da avantajlı paketleri değerlendirin ve daha nice satış tekniği ile tanışarak şirketinizi büyütün.

10. Muhasebenize Dikkat Edin

Bir gelir ve gider defterine sahip olun öncelikle. Bununla birlikte gelir defterinize her taşınızda harcamaların dışında elde etmiş olduğunuz büyük ya da küçük karlarınızı not düşün, giden defterinizi ise ürün yapımından paketlenmesine kadar olan harcamalarınızı not olarak alın ve vergilerinizi de buraya ekleyin. Eğer ki bu durum sizin için zorlu bir işlem olursa ve kanun önünde yanlışlar yapacağınıza inanırsanız bütçenize uygun bir muhasebeci ile anlaşmakta fayda bulunmaktadır.

11. Sosyal Medyayı Değerlendirin

Kendi şirket isminize ait sosyal medya platformları oluşturun ve oralarda büyümeye başlayın. Sürekli olarak dikkat çekebilecek içerikler yapın, sosyal medya hesaplarınızdan gelenler için %5 – 10’luk indirim fırsatları yaratın ve markanızın adını avazınız çıktığı kadar bağırın. Sosyal medya dünya genelinde kullanılması asla bitmeyecek olan bir sistemdir ve bu sistemden ne kadar çok yararlanırsanız o kadar çok fayda sağlayabilirsiniz.

Yorum yapmak için tıklayın

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar

Kategoriler

Son Yazılar



Sponsorlu Bağlantılar: güzel sözler 2023 - iş fikirleri 2023 vize başvurusu