Meslekler
Başmüfettiş Olma Şartları? Neler Yaparlar? Maaşı Ne Kadar?
Başmüfettişlik özel eğitim görmüş ve denetim yapma, rapor düzenlemek ile yetkilendirilmiş kişilerin belli bir hizmet süresinden sonra aldıkları unvandır. Başmüfettişler müfettişlerin üstüdür. Başmüfettiş olma şartları? neler yaparlar? Maaşı ne kadar? Sorusu özellikle gençler tarafından sık araştırılan konular arasında yer almaktadır.
Başmüfettiş Ne Demektir?
Başmüfettişler kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel firmalarda da görev yapabilmekteler. Bu görevlerden başlıcası firmaların çalışanlarını denetlemektir. Ayrıca başmüfettişler çalışmalar ne yani görevlerini Müfettiş Teftiş Kurulu Başkanlığına bağlı olarak yapmaktalar. Başmüfettişler denetimde sorgulamada en üst yetkili kişilerdir. Başmüfettişler kamu kurum kuruluşlarında ya da özel firmalarda müfettişin yetkisini kanun ve usule uygun bir şekilde kullanıp kullanmadığını da takip etme yetkisine sahiptir.
Başmüfettiş Ne İş Yapar Göreve Sorumlulukları Nelerdir?
Başmüfettiş kanun, tüzük ve yönetmeliğe bağlı olarak çalışır. Müfettişlerin yasalara uygun denetim yapıp yapmadığını kontrol eder. Ayrıca çalışanların müfettişler hakkında şikayetleri varsa şikayetlerini değerlendirir ve soruşturma takibi yapar. Astı olan müfettişlerin hazırladığı raporları inceler, çalıştığı kurumdaki işlerin düzenlenmesi için önlemler alır ve üstü olduğu müfettişlere yasa değişikliklerine bildirir.
Başmüfettiş Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Mezun olunması gereken fakülteler iktisadi ve idari bilimler fakültesidir ayrıca iktisat, maliye, kamu yönetimi gibi bölümlerden mezun olmuş olup da müfettiş yardımcılığı ile işe başlamışsa edinilen deneyimler ile sınavlara girerek başmüfettiş olma imkânı bulunmaktadır. Tıp ve mühendislik fakültelerinden mezun olunduktan sonra da başmüfettiş olunabilmektedir.
Müfettiş olmak için ise en az 40 yaşında olunmalı ve yüksek okul mezunu olmalıdır. Ayrıca en az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmak ve asli kusuru olarak ölüm ya da yaralama bundan trafik kazasına sebebiyet vermemiş olunmalıdır. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olarak yapılan sınavlarda başarılı olunduğu takdirde müfettiş olunabilmektedir.
Başmüfettiş Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?
Başmüfettiş eğitimlerinde; hukuk, istatistik, maliye, Siyaset bilimi, sosyoloji, uluslararası ilişkiler, kamu maliyesi ve insan hakları gibi dersler bulunmaktadır.
Başmüfettiş Maaşı Ne Kadar?
Başmüfettiş maaşları Ortalama olarak 18 bin Türk Lirası ile 24 bin Türk Lirası arasında değişmektedir. Tabii ki bu sayıların değişmesinde etkili olan pek çok etken bulunmaktadır. Bu sebeple net bir maaş bilgisi vermek mümkün değildir.
Yorumlar